Kur farkı kime nasıl ödenecek? Üst düzey kamu bankası yetkilisi anlattı

Yayın tarihi: 20 Aralık 2021 Pazartesi 11:09 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2021 Pazartesi 11:09 pm

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bu akşam kabine sonrası yapılan açıklama dolarda sert düşüşe neden oldu. Erdoğan’ın bahsettiği TL mevduatlarındaki düzenlemeyi üst düzey kamu banka yetkilisi anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bu akşam kabine sonrası yapılan açıklama dolarda sert düşüşe neden olurken, parasını bankalarda Türk lirası olarak değerlendirenlere verilecek kur farkı tartışma konusu oldu. Paramedya’nın haberine göre bir kamu bankası üst düzey yetkilisi,  bu konuda uzun süredir çalışma yapıldığını belirtti.

Banka yetkilisi, kur farkı ödemesi için öncelikle vade şartının bulunacağını belirterek, detayları şöyle anlattı:

“Öncelikle vade söz konusu olacak. Kur farkı kademeli olarak ödenecek. 6 ve 12 ay parasını TL mevduatta tutan tasarruflar sahiplerine kısmi ödeme yapılacak. Henüz oran belli değil ancak örnek vermek gerekirse 6 ay vadelide parasını tutan kişi kur farkının yüzde 50’sini alacak. 1 yıl tutan ise farkın yüzde 100’nü ve aynı zamanda mevduattan kazandığı faizi alacak.”

HAZİNE ÖDEYECEK

Yine ilk çalışmalara göre, olası kur farkını banka sistemlerinde yapılacak bir çalışma ile sistem otomatik olarak atayacak. Yani vergi keser gibi ortaya çıkacak rakam, Hazine tarafından fark aktarılacak. Sistemdeki düzenlemenin ocak ayı içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı