Kumru tamir için açılan trafik ışığına yuva yaptı! Açık kalacak…

Yayın tarihi: 21 Haziran 2023 Çarşamba 12:05 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2023 Çarşamba 12:05 pm

Diyarbakır’da bir kumru tamir kapağı için açık bırakılan sarı trafik ışığına yuva yaptı. Işığı tamire gelen ekipler yuvayı bozmadan işlerini tamamladı. Işık, kumru yuvadan ayrılana kadar açık şekilde yanmaya devam edecek.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Diclekent Bulvarı’ndaki kavşakta onarım için açık bırakılan trafik ışığının sarı olan bölümüne, bir kumru yuva yaptı. Işığı tamire gelen Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) ekipleri, kumrunun yuva yaptığını görünce yuvayı bozmadan işlerini tamamladı. Kumru yuvadan ayrılana kadar, trafik ışığının sarı olan kısmı, kapağı açık şekilde yanmaya devam edecek.

Sürücüler kırmızı ışıkta, kumruyu görünce şaşırırken, yolun karşısına geçerken yuvayı fark eden Sait Gökçek, “İlk defa görüyorum, kumru trafik ışıklarına yuva yapmış. Trafiğin de kumru oradan çıkmadığı sürece orayı yapmaması gerekiyor, yazık kuşa. Kuş çıktıktan sonra yuvayı temizleyebilirler. Sıra dışı bir görüntü oluşmuş” diye konuştu.

‘ÖZEN GÖSTERİLMELİ’

Diclekent Bulvarı yakınında oturan Mehmet Akif Can, doğanın tahrip edilmesiyle kuşların artık nerede yuva yapacaklarını bilmediklerini ifade ederek, şunları dedi: “Sürekli gezdiğim, spor, yürüyüş yaptığım bu yerdeki kavşakta çok değişik bir şeyle karşılaştım. Sarı ışığın olduğu yerde bir kuş yuva yapmış. Çok anlam ifade ediyor aslında, anlamlı bir durum ve doğanın tahribiyle ilgili bir mesaj aslında, çünkü insanlarımız doğayı tahrip ettiği için hayvanlar nerede yuva yapacaklarını pek bilmez duruma geldi. Ağaçların daha da az olması, yaşam alanlarının daralması gibi faktörler etkili olmuş diyebilirim. Bu duruma çok şaşırdım, ilk gördüğüm zaman bu ne dedim.

Bizim balkonda klimanın üstünde de yuva yapmışlardı. Bu hayvanlar toplumdan ve insanlardan kendilerini korumak için daha yüksek yerlerde yuva yapıyorlar. Bunları bozmamak, tahrip etmemek gerekiyor. Ayrıca ihtiyaçlarının yeteceği kadar yem vermek lazım bu hayvanlara, sadece kuşlar değil, sokak hayvanları da dahil. Bütün hayvanlara dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi lazım. Karşıdan karşıya geçerken de birçok sürücünün de dikkatini çektiğini gördüm. Onlar için de şaşırılacak bir durum aslında. Kuş yuvaları yapılması gerekiyor ağaçlarda, çünkü ağaçlarda bazı yerlerde kendilerine yuva yapacak yer bulamıyorlar. Onlar için küçük küçük yuvalar yapılabilir.”