Kulis: AKP, yüzde 10’luk seçim barajını düşürmeyi gündeme aldı

Yayın tarihi: 1 Ekim 2020 Perşembe 9:56 am - Güncelleme: 1 Ekim 2020 Perşembe 9:57 am

AKP’li kaynaklardan edinilen kulis bilgisine göre, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesinin gündemde olduğu ileri sürüldü. Seçim barajıyla ilgili tartışılan bir başka seçeneğin ise yüzde 10 barajının sadece ittifaklar dışında seçime tek başına girecek partiler için aşağı çekilmesi yönünde olduğu öğrenildi.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında kurulan komisyonun farklı seçim modelleri üzerine çalışma yaptığı belirtildi. AKP’li kaynaklara dayandırılan haberde bu alanda yapılan çalışmaların MHP ve Cumhurbaşkanlığı ile de istişare edildikten sonra yeni yılın ilk aylarında bir teklif olarak Meclis’e sunulabileceği iddia edildi.

AKP’li kaynakların ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile uyumlu bir seçim modeli ortaya çıkarmak için çalışma yapıldığını söylediği ifade edildi. Çalışma kapsamında Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile birlikte gelen siyasi partilerin ittifakla seçime girme sistemi de tartışılıyor. Bu kapsamda yüzde 10 seçim barajının düşürülmesinin de gündemde olduğu belirtildi.

TBMM bugün yeni yasama yılına başlıyor

“YÜZDE 1O SEÇİM BARAJI BUGÜN İSTİKRARSIZLIĞA NEDEN OLUYOR”

AKP’li bir yetkilinin, “Türkiye’de sosyoloji değişiyor. Vaktiyle istikrar egemen olsun diye getirilen yüzde 10 seçim barajı bugün istikrarsızlığa neden olacak boyuta geldi. Bu yumuşatılmalı” dediği kaydedilirken, barajın hangi seçim modeli uygulanarak aşağı çekileceğiyle ilgili ise henüz bir karar bulunmadığı belirtildi.

“YÜZDE 10 BARAJI SADECE SEÇİME TEK BAŞINA GİRECEK PARTİLER İÇİN AŞAĞI ÇEKİLEBİLİR”

Dar ya da daraltılmış bölgenin bu kapsamda masada olduğu kaydedilirken muhalefetin de barajın aşağı çekilmesine tam destek vereceği beklentisinin olduğu ifade edildi. Seçim barajıyla ilgili tartışılan bir başka seçeneğin ise yüzde 10 barajının sadece ittifaklar dışında seçime tek başına girecek partiler için aşağı çekilmesi yönünde olduğu aktarıldı.

Selvi’den ‘seçim barajı oranı düşürülecek’ iddiası

İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ DE GÜNDEMDE

Meclis’in anayasası olarak nitelendirilen Meclis İçtüzüğü’nün de Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile uyumlu hale getirilmesinin de gündemde olduğu belirtildi. AKP ve MHP’den bu konunun Meclis’in öncelikli gündem maddesi olması gerektiği değerlendirmesi yapıldığı aktarıldı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop da Meclis açılışıyla ilgili katıldığı bir televizyon programında içtüzük değişikliğinin yapılması gerektiği kanaatinde olduğunu söylemiş, yasama çalışmasında komisyonların ağırlığının artırılabileceği yeni bir anlayışla değişiklik yapılabileceğini ifade etmişti.

Şentop, yeni yasama yılı öncesi Meclis’teki Covid-19 vaka sayısını açıkladı

AKP’li kaynakların Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemine Uyum kapsamında 2018 seçimlerinin ardından İçtüzük’te şekil yönünden kısmi bir düzenleme yapıldığını, kapsamlı değişikliğin ise öncelikli gündem maddelerinden biri olması gerektiğini söylediği kaydedildi.

Bu konuda AKP’de de, “İçtüzük konusunda yeni sisteme şekil açısından uyum içeren bir çalışma yaptık. O çalışmayı çoğulcu, demokratik müzakereyi sağlayan, verimli çalışmayı hedefleyen, engelleyici olmayan bir içtüzük değişikliği yapmalıyız” diye noktalamıştık. Şimdi işin esasına girerek bu yönde bir değişiklik yapmak istiyoruz. Müzakereden kaçmak söz konusu değil ama muhalefet kendi propagandasını yaparken, millette hizmet borcunun da yerine getirildiği bir içtüzük değişikliği yapmalıyız. İnşallah bu yasama yılında diğer partilerle de görüşerek hayata geçirmeyi arzu ediyoruz” değerlendirmesi yapıldığı aktarıldı.