Küle dönen tarihi cami geçen hafta vakfa teslim edilmiş!

Yayın tarihi: 16 Kasım 2020 Pazartesi 6:25 pm - Güncelleme: 16 Kasım 2020 Pazartesi 6:25 pm

Çengelköy’de çıkan yangının ardından küle dönen tarihi Vaniköy Camii’nin geçen hafta vakfa teslim edildiği öğrenildi.

Dün öğle saatlerinde henüz tespit edilemeyen nedenle yangın çıkan İstanbul Çengelköy’deki Vaniköy Camisi’nin geçtiğimiz hafta vakfa teslim edildiği öğrenildi.

Yangına ilişkin soruşturma başlatıldığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğünce bir süre önce hazırlanan tarihi Vaniköy Cami’mizin rölöve ve restitüsyon projesi onaylatılarak, restorasyon projesi Koruma Kurulu’na sunulmuş olup, onay safhasında bulunmaktadır. Koruma Kurulu izinlerini müteakip, camimizin restorasyon çalışmalarına en kısa sürede başlanacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” 

GEÇEN HAFTA VAKFA TESLİM EDİLMİŞ

Artı Gerçek’in haberine göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü ise, Vaniköy Camisi’nin sorumluluğunun Yeni Valide Camii Vaizi Şeyh Vani Mehmet Efendi Bin Bestam Vakfı’na ait olduğunu, vakfın yöneticisinin vefat etmesi üzerine caminin sorumluluğunu 2018 yılından beri Vakıflar Genel Müdürlüğü üstlendiğini bildirdi. Mülhak vakfın yeni yönetici atamasıyla Vaniköy Camisi 10 Kasım 2020’de yeniden vakfa teslim edildi. Caminin restorasyonuna ilişkin proje çizilip ilgili kurula sunuldu.

“DEDEMİZDEN KALMADIR”

Caminin Şeyh Vani Mehmed Efendi Bin Bestam Vakfı’na ait olduğunu söyleyen Uğur Vanioğlu, bilgi sahibi sıfatı ile alınan ifadesinde, şunları söyledi:

“Bu vakıf dedemizden kalmadır. Ben de 10 Kasım 2020 tarihi itibari ile bu vakfın mütevellisiyim. Caminin içerisinde bulunan eşyaların envanteri Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü ve Üsküdar Müftülüğü’nde bulunmaktadır. Olay yerinde 7 adet çeşitli ebatlarda Arapça harflerle dini motifli çerçeve, 4 adet parçalanmış halı, bir adet süs eşyasını teslim aldım. Envanterde bulunan diğer eşyalar kullanılmaz haldeydi. Caminin yanmasında şüpheli bir durumun tespiti halinde davacı ve şikayetçiyim”