Küba’nın yerli aşısının sonuçları açıklandı: Yüzde 92 koruyor

Yayın tarihi: 22 Haziran 2021 Salı 9:57 am - Güncelleme: 22 Haziran 2021 Salı 9:57 am

Küba, koronavirüs salgınına karşı aşıyı kendileri üretme kararı almıştı. Yurt dışından aşı almayan Küba aşısında bir gelişme yaşandı. Geliştirilen aşının koruyuculuk oranı yüzde 92.28 olarak açıklandı.

Sağlık alanındaki gelişmeleriyle tüm dünyanın yakından takip ettiği Küba, koronavirüse karşı kendi aşısını geliştirdi. Salgın başladığından bu yana beş aşı adayı üzerinde çalışmalar gerçekleştirilen ülkede, iki aşı ileri aşama testlerini tamamladı.

Üçüncü aşama klinik test sonuçlarına göre, ülkede geliştirilen Abdala adlı aşının koronavirüse karşı koruyuculuk oranı yüzde 92.28 olarak açıklandı. Üç doz olarak yapılan aşının kısa süre içinde yerel düzenleyiciler tarafından acil kullanım onayı alması bekleniyor.

ÜÇ DOZDAN İKİSİ YÜZDE 62 KORUYUCU

Ülkede geliştirilen bir diğer aşı olan Soberana 2 için de geçtiğimiz günlerde önemli bir veri paylaşıldı. Aşının üç dozundan ikisi uygulandığında yüzde 62 etkinlik oranı gözlemlendiği belirtildi. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, son gelişmeler üzerine paylaştığı Twitter mesajında, “Finlay Enstitüsü’ndeki uzmanlarımız pandeminin vurduğu dönemde tüm engelleri aşarak bize iki etkili aşı sunmayı başardılar” dedi.