YKS sonuçlarının açıklanması sonrası tercih süreci de başladı. Öğrenciler için tatlı bir telaş havasında geçen tercih dönemi, bu yıl hem öğrencileri hem de ebeveynleri kara kara düşündürüyor. KYK yurtlarındaki kontenjan yetersiz kalırken, büyükşehirlerdeki özel yurtlarda ise fiyatlar 100 bin TL’ye ulaşmış durumda.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) sonuçların açıklanmasının ardından tercih süreci başlarken, hem öğrenciler hem de ebeveynler üniversite seçimi öncesi kara kara düşünüyor.
KYK yurtlarının kontenjanları yetersiz kalırken, büyükşehirlerdeki özel yurt ve ev fiyatları ise dudak uçuklatıyor.
30 BİN LİRAYA KİRALIK EV
Cumhuriyet’in haberine göre, İstanbul’da en çok tercih edilen başarılı üniversitelerin olduğu semtlerden Fatih, Kadıköy ve Beşiktaş’taki özel yurtlarda, tek kişilik odalar yıllık 160 bin lira bandına ulaştı. 5 ya da 6 kişilik odalar için dahi istenen ücret, 100 bin liraya çıkmış durumda. Üniversite bölgelerinden olan Beşiktaş’ta 2+1 daireler 30 bin liradan başlarken Kadıköy’de 20 bin lira ve Fatih’te 15 bin lirayı geçti.
ARTIK ÖĞRENCİ SEMTİ DEĞİL
Ankara’nın Çankaya ilçesinde “öğrenci semti” olarak geçen Cebeci, 100. Yıl ve Beytepe’de ise en düşük ev kirası da 15 bin lirayı bulmuş durumda. İzmir’de ise Bornova ve Konak ilçelerinde kiralar 15 bin lira ve üzerinde seyrediyor. Bölgedeki yurtlarda tek kişilik oda fiyatı ise 140 bin lira bandında. 4 kişilik odalar için de ortalama 80 bin lira ücret isteniyor.
YURT KAPASİTESİ 850 BİN
KYGM’ye bağlı devlet yurtlarının kapasitesi 850 bin olarak açıklanırken geçen dönem üniversite okuyan 6 milyon 950 bin öğrenci bulunuyor. Bu sene ise sınava 2 milyon 995 bin 638 öğrenci daha girdi.
“ACZİYET DEĞİL, KARANLIK TERCİH”
Devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, fiyatları geçen yıla göre iki kat artan özel yurtlara fahiş ücretler ödemek durumunda kalacak. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, apartman üniversitelerinin “mantar gibi türediğini”, buna karşın yıllardır devlet yurtlarının sayısında “hatırı sayılır bir artış gözlemlenmediğini” kaydetti.
Özbay, “Türkiye’de 3.5 milyona yakın öğrencinin barınma sorunu çözülmüyor. Bu bir acziyet değil, karanlık bir tercihtir. Ailesi nispeten varlıklı öğrenciler özel yurtlara ya da fahiş kiralı evlere, ailesi yoksul olan öğrenciler ise tarikat yurtlarına mecbur bırakılıyor” dedi.
Özbay sözlerine şöyle devam etti. “Eğitim, anayasamıza göre parasız verilmesi gereken kamusal bir hizmettir. Bu sorunları çözmek gerekiyor.”
https://tele1.com.tr/yok-barinamiyoruz-diyen-ogrencilerin-sesini-iki-yil-sonra-duydu-867829/