Kriz eğitimi de vurdu! Özel üniversite zamları yüzde 200’e ulaştı

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2023 Cuma 3:28 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2023 Cuma 3:29 pm

Türkiye’de genel seçimlerin ardından başlayan zam yağmuru tüm hızıyla devam ediyor. Vergi ve harçlarda yapılan zamların ardından hemen hemen her sektörde maliyetler katlanırken artıştan eğitim de nasibini aldı. Özel üniversitelerde öğrenim ücretleri yüzde 200 oranında zamlandı.

AKP’nin ‘Türkiye Yüzyılı’ sloganı, seçimlerin ardından adeta ‘Zam Yüzyılı’na dönüştü. Ekonomide verilen yeni mesajların ardından vergi ve harçlara yönelik fahiş zamlar vatandaşın cebindeki paraya eritti. Hemen hemen her sektörde dev zamlar açıklanırken, kriz eğitimi de vurdu. Özel üniversitelerdeki öğrenim ücretlerine yüzde 200’e dayanan zamlar yapıldı.

NTV’nin haberine göre, bazı üniversiteler fiyatlarını yüzde 200 artırırken tıp fakülteleri ise zam şampiyonu oldu. İstanbul’daki bir vakıf üniversitesinde geçen sene 187 bin lira olan bölüm bu yıl 344 bin liraya yükseldi. Yine İstanbul’daki başka bir üniversitede geçen sene 278 bin lira olan fiyat 520 bin liraya çıktı. Ankara’da ise 118 bin liralık üniversite ücreti 300 bin lirayı buldu.

Benzin zammı akaryakıt istasyonlarını vurdu! Teker teker kapanıyorlar

“EKONOMİK SIKINTI BU SENE BÜYÜK”

Uzmanlar, bu sene zamların özel üniversitelerin kontenjanlarını olumsuz etkileyeceği görüşünde.

Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, geçen yıllarda velilerin vakıf üniversitelerini tercih ederken ekonomik sıkıntıların pek gündeme gelmediğini belirtirken, bu yıl büyük bir sıkıntı olduğunu vurguladı.

Gültekin, “Bırakın tıbbı diş hekimliğini eczacılık fakültelerini normal dediğimiz iktisadi idari onlar kadar pahalı olmayan bölümleri kast ediyorum. Geçen yılki gibi vakıf üniversiteleri bazında doluluk olmayacağı kanısındayım ekonomik nedenlerle” dedi.

Üniversite tercih dönemi 8 Ağustos’ta sona erecek, kayıtlar ise 28 Ağustos’ta başlayacak.

CHP’nin ‘MuazZam’ sergisi yasaklandı