Kredilerde hem faiz hem büyüme yükselişte

Yayın tarihi: 21 Haziran 2022 Salı 1:46 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2022 Salı 2:04 pm

Merkez Bankası verilerine göre 10 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre tüm kredi faiz oranları yükseldi. İhtiyaç kredisi faizi yüzde 30,65 ile 4 ayın zirvesine çıkarken taşıt kredisi faizleri yüzde 25,03 ile nisan sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Hem ihtiyaç ve ticari kredi faizleri hem de yıllık kur etkisinden arındırılmış kredi büyüme hızı zirveyi görürken faiz oranları da yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor.

Dünya’dan Şebnem Turhan’ın aktardığına göre, Merkez Bankası’nın politika faizini düşük seviyelerde tutarak üst üste alınan makro ihtiyati önlemlerle hem piyasa faizlerinin artırılıp hem de kredi büyümesinin kontrol altına alınma çabaları başarılı olmadı. Merkez Bankası verilerine göre 10 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre tüm kredi faiz oranları yükseldi. İhtiyaç kredisi faizi yüzde 30,65 ile 4 ayın zirvesine çıkarken taşıt kredisi faizleri yüzde 25,03 ile nisan sonundan bu yana en yüksek seviyesine gelirken ticari kredi faizleri ise yüzde 24,71 ile yılın en yüksek ikinci seviyesine tırmandı.

Bankaların TL mevduat faizleri 10 Haziran haftasında ortalama olarak bir önceki haftaya göre 29 baz puan artışla yüzde 16,08’e çıkarken, dolar mevduat faizi 2 baz puan artışla yüzde 1,61’e ve Euro mevduat faizi 18 baz puan artışla yüzde 0,87’e yükseldi.

Bankaların mevduat faizleri büyüklüğe göre yüzde 23’ün bile üzerine çıkıyor. Ticari kredi faizleri de ortalamada yılın en yüksek ikinci seviyesine çıksa da rotatif kredilerdeki faiz oranları yüzde 50’ye dayandı.

İmamoğlu duyurdu! İstanbulkarta faizsiz kredi imkanı