Acil ihtiyaçlarınızı gidermenin en kolay ve en hızlı yollarından biri, kredi başvurusu yapmak. Evrak ve başka şeylerle uğraşmadan kredi işlemlerini hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Fakat kredi çekmeden önce bazı bilgileri bilmek size kolaylık sağlar.
Siz de kredi hesaplama yöntemleri ve ihtiyaç kredisi hakkında merak ettiğiniz detaylar için bu rehberi inceleyebilirsiniz.
KREDİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Kredi çekmeden önceki en önemli detay, kredi hesaplama işleminin yapılması. Kredi ödemeleri; talep edilen kredi tutarı, kredinin geri ödeme vadesi ve kredi faiz oranları dikkate alınarak hesaplanır. Bu hesaplama; kredi tutarının vade sayısına göre taksitlere bölünmesi ve her taksitten sonra kalan anaparaya faiz uygulanması şeklinde yapılır. Kredi taksitleri ödendikçe kalan anapara miktarı da azalır.
Kredi hesaplama işlemini online araçlar üzerinden de kolay bir şekilde yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan kredi türünü seçtikten sonra kredi miktarı, vade sayısı ya da aylık ödeme tutarı detayları ile kredi hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.KREDİ FAİZ ORANLARI İLE HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Kredi faiz oranları, çekilen kredinin geri ödemesi ve ödeme planı için önemli bir unsurdur. Faiz oranları BSMV, KKDF ve anapara miktarı göz önüne alınarak belirlenir. Kredi hesaplama formülüne göre anapara miktarı, kredi faiz oranı ile çarpılır. Daha sonra KKDF ve BSMV vergileri eklenerek ödenecek tutar ortaya çıkar. Bunu formül olarak;
Ödenecek tutar: (Kalan anapara miktarı x faiz oranı) + BSMV + KKDF şeklinde verebiliriz.
Eklenen BSMV ve KKDF Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılan kesintileri ifade eder. BSMV, faiz oranı dikkate alınarak hesaplanırken KKDF ise kredi faizi üzerinden hesaplanır.
İHTİYAÇ KREDİSİ NEDİR? NASIL HESAPLANIR?
İhtiyaç kredisi, çeşitli kişisel harcamaları finanse etmek için bankalardan alınan tüketici kredisini ifade eder. Bireysel ihtiyaç kredisi, ticari amaçlar dışında eğitim, tatil, sağlık, evlilik gibi kişisel ihtiyaçları karşılamak için bankalar tarafından sunulan bir çözümdür. Çekilen kredi miktarı, faiz oranlarının eklenmesi sonucu belirli bir vade süresi boyunca taksitler halinde ödenir.
İhtiyaç kredi hesaplama işlemi sırasında kredi miktarı, ödeme vadesi ve banka güncel kredi faiz oranları dikkate alınır. Bu hesaplama; her bir taksit dönemindeki kredi tutarının kalan anapara faiz oranı ile çarpılması işlemi ile yapılır. Bu formül sayesinde ilgili döneme ait faiz tutarı ortaya çıkar. Aylık taksit ödemesi ardından o güne kadar ödenen anapara ile kalan toplam anapara farkı hesaplanır. Fark sıfırlanana kadar bu işlem devam eder.
İHTİYAÇ KREDİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
İhtiyaç kredi başvurusu yapmak için birçok yöntem bulunur. Kredi başvurusunu müşterisi olduğunuz bankanın online işlemlerinden kolayca yapabilirsiniz. Böylece zaman kaybetmeden ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Başka bankadan ihtiyaç kredisi almak ya da bankanızla görüşmek isterseniz şubeye giderek kredi başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Bazı bankaların ATM’leri aracılığı ile de kredi başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.KREDİ BAŞVURUSU YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kredi almaya karar verdikten sonra dikkat etmeniz gereken bazı temel kriterler bulunur. Kredi başvurusu sırasında dikkat edilmesi gereken bu kriterler şöyle sıralanabilir;- İlk olarak kredi başvurusu yapan kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
- Kredi türleri arasından kendinize en uygun olanı seçmelisiniz.
- Eğer başvurusu sırasında banka sizden herhangi bir belge isterse bu belgeleri eksiksiz olarak tamamlamalısınız.
- Başvuru yaparken kredi vadesi, faiz oranları ve ödeme planı ile ilgili detaylı bilgi edinmelisiniz.
- Kredi başvurusunun olumlu sonuçlanması için kredi notu bankanın istediği kriterlere uygun olmalıdır. Bunun için kredi notunuzu önceden öğrenebilirsiniz. Kredi notu öğrenme işlemini bankanızın online işlemlerinden ya da şubeye giderek yapabilirsiniz.
- Krediyi aldıktan sonra aylık ödemeleri gününde ve düzenli olarak yapmanız gerekir. Bu durum ilerideki bankacılık işlemleriniz için büyük önem taşır.