Kral Charles tacı taktı

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2023 Cumartesi 2:48 pm - Güncelleme: 6 Mayıs 2023 Cumartesi 2:48 pm

Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından tahta çıkan Kral Charles’ın tacı taktı. İngiltere’nin farklı yerlerinden başkent Londra’ya gelen on binlerce kişi sabahın erken saatlerinden beri taç giyme törenine tanıklık etmek için Londra sokaklarını doldurdu.

İngiltere’nin bu tarihi günü için binlerce kişi Buckingham Sarayı’ndan Westminster Abbey Kilisesi’ne kadar uzanan yolda kuyruklar oluşturdu. 70 yıl sonra ilk kez taç giyme törenine tanıklık edecek olan İngilizler, geçit törenini izleyebilmek için sokaklarda toplandı. Kral Charles’ın Westminster Abbey Kilisesi’nde gerçekleşen taç giyme törenine katılacak olan davetliler kiliseye geldi. İngiltere tarihinde ikinci kez televizyonda canlı olarak verilen törene katılan konuklar, Westminster Abbey Kilisesi’ndeki yerlerini aldı. Seremoni, 1066’dan beri olduğu gibi Canterbury Başpiskoposu tarafından yönetildi. İngiltere’nin 40. hükümdarı olan Kral Charles, yasal bir gereklilik olarak yemin etti.

RESMEN KRAL OLDU

Annesi Kraliçe Elizabeth’in daha önce giydiği tacı takan Kral Charles, bu sayede resmen İngiltere hükümdarı oldu. Kral, 13. yüzyıldan beri İngiltere krallarının taç giyme törenlerinde kullanılan St. Edward tacını giydi. Konsort Kraliçe Camilla, taç giyme töreninde taç takarak resmen Kraliçe unvanının sahibi oldu. Galler Prensesi Kate, çocukları Prenses Charlotte ve Prens Louis ile törende yan yana oturdu. Kraliyet korosu Handel başta olmak üzere birçok şarkıyı seslendirdi. Kral Charles’ın 1066’dan bu yana burada taç giyen 40’ıncı hükümdar olacağı törene dini liderler katıldı. Tarihi kilisede tören öncesi Sir John Eliot yönetiminde müzikal performans sergilendi.

Kral 3. Charles’a 2 bin 868 elmaslı taç

ATLI ARABAYLA TÖRENE GELDİ

Buckingham Sarayı’ndan yola çıkan “The Diamond Jubilee State Coach” adlı atlı kraliyet arabası tören öncesinde Westminster Abbey Kilisesi’ne geldi. Kral Charles ve Camilla’yı kiliseye götüren at arabasının Kraliçe Elizabeth’in 2012 yılındaki 80. doğum gününde kullanılması planlanıyordu ancak restorasyonu yetişmediği için kullanılamadı. Taç giyme töreni için kiliseye giden Kral Charles, aynı atlı araba ile Buckingham Sarayı’na geri dönecek. “The Diamond Jubilee State Coach” adlı atlı kraliyet arabasında Kral’a eşlik eden Konsort Kraliçe, taç giyme törenini bekleyen meraklı kalabalığa el sallarken görüntülendi.

TAÇ TAKTI

Törende taç takıp takmayacağı merak edilen Galler Prensesi Kate, Westminster Abbey’de böyle görüntülendi. Tahtın varisi Prens William ile Prenses Kate

PRENS HARRY YALNIZ KATILDI

Kraliyet ailesinden ayrılarak eşi Meghan Markle ile ABD’ye taşınan Prens Harry, babasının taç giyme törenine yalnız katıldı. Prens William ve Prens Kate’in çocukları Prens Louis ve Prenses Charlotte törende kardeşini yalnız bırakmadı. Geçtiğimiz günlerde 8 yaşına giren ve İngiltere tahtının üçüncü varisi Prenses Charlotte da törende taç taktı. Prens William’ın oğlu, Kral Charles’ın torunu Prens George, resmi üniforma ile taç giyme töreninde yer aldı. 9 yaşındaki Prens George, taç giyme töreni sırasında tamamı erkeklerden oluşan “Pages of Honour” görevi üstlenen sekiz kişilik ekibe dahil oldu. Adı cinsel taciz suçlamalarına karışan Kral’ın kardeşi Prens Andrew ve Prenses Eugene, törene aynı araçta katıldı.

MONARŞİ KARŞITLARINDAN PROTESTO

İngiltere’nin başkenti Londra’da Trafalgar Meydanında bir araya gelen monarşi karşıtı gruplar, İngiltere Kralı 3. Charles’ın taç giyme töreni dolayısıyla gösteri düzenledi. Monarşi karşıtları ile yandaşları arasında polis güvenlik önlemi aldı.