KPSS skandalının odağındaki Yediiklim Yayınevi’ne polis baskını

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 9:12 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2022 Cuma 12:50 pm

KPSS’deki skandalın odağında Yediiklim Yayınevine ait iki adrese polis baskını yapıldı. Yayınevi avukatı arama yapılan adreslerde tüm bilgi ve belgelerin polise teslim edildiğini açıkladı.

Devlet Denetleme Kurulu (DDK) KPSS’deki iddialara ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmasının ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri harekete geçti. KPSS sorularıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, Yediiklim Yayınevine yönelik operasyon düzenlendi. Yayınevine ait iki adreste yapılan arama tamamlandı.

TELE1’den Barış Önal’a konuşan Yediiklim Yayınevi yetkilileri “Bir iki soru aynı diye algı yapmaya gerek yok” açıklamasını yapmıştı. Yetkili “Tamamen algı yayınlarımız devam ediyor. Bir iki soru aynı diye çok yüklenme oldu. Satışlarımız devam ediyor. Başka yayınevleri de tutturuyor. Bizde bir iki tane soru aynı çıkmış olabilir. Kesinlikle bir tesadüf” ifadesini kullanmıştı.

KPSS’deki kopya soru skandalının odağındaki Yediiklim Yayınevi sessizliğini TELE1’e bozdu

‘GÖZALTI YOK, TÜM BİLGİ VE BELGELER TESLİM EDİLDİ’

Başsavcılık, suç duyurusu üzerine “sahtecilik”, “kamu aleyhine dolandırıcılık” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından soruşturma açtı.

Yediiklim Yayınları’nın avukatı Mustafa Serdar Gözüküçük, Ostim’deki aramanın ardından yaptığı açıklamada, soruşturmanın hızlı, güvenilir ve kamuoyunu tatmin edecek şekilde sonuçlanabilmesi için tüm bilgi ve belgelerin güvenlik birimlerine teslim edildiğini bildirdi.

Bir matematik sorusu dışında birebir sorunun söz konusu olmadığını ancak benzer sorular bulunduğunu anlatan Gözüküçük, bugün basın açıklaması yapacaklarını, ayrıca DDK’ye gerekli bilgilendirme notlarını iletileceklerini ifade etti. Soru üzerine soruşturma kapsamında gözaltına alınan olmadığını söyleyen Gözüküçük, yayınevinin bu konuda bir sorumluluğu olmadığını iddia etti.

Gözüküçük, “Bunların sadece belli bir öğrenci grubuna veya kendi öğrencilerimize değil, alenileştirilerek Türkiye’deki 980 ilçemize gönderilen, genel testler olduğu ortadadır. Zaten aynı sorular YouTube kanalımızda ve sosyal mecrada, hocalarımızın video çözümlerinde yayınlanmıştır. Hiç kimseye özel olarak soru verilmemiştir” dedi.

Başsavcılık KPSS ile ilgili soruşturma başlattı

 

NE OLMUŞTU?

ÖSYM tarafından 31 Temmuz Pazar günü iki oturum olarak gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) çıkan sorular tartışma yarattı.

Sabah saatlerinde yapılan genel kültür-genel yetenek oturumunda tarih, coğrafya ve anayasa alanlarında adaylara yöneltilen soruların birçoğunun, Yediiklim Yayınları’nın deneme sınavlarında ve ders videolarında sorulan sorular olduğu iddia edildi.

Sınava giren öğrenciler 2022 KPSS’nin iptal edilmesini isterken ÖSYM “Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin ortaya atılan iddiaların asılsız olduğu anlaşılmıştır” açıklamasını yaptı.

TELE1’den Barış Önal’a konuşan Yediiklim Yayınevi yetkilileri “Bir iki soru aynı diye algı yapmaya gerek yok” açıklamasını yapmıştı. Yetkili “Tamamen algı yayınlarımız devam ediyor. Bir iki soru aynı diye çok yüklenme oldu. Satışlarımız devam ediyor. Başka yayınevleri de tutturuyor. Bizde bir iki tane soru aynı çıkmış olabilir. Kesinlikle bir tesadüf” ifadesini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ÖSYM’nin KPSS ile Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme talimatı verdi.

Devlet Denetleme Kurulu (DDK) da KPSS’deki iddialara ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu, DDK müfettişlerinin KPSS iddialarını incelemek üzere ÖSYM merkezine gittiği günün akşamı geldi. YÖK’ten de iddialara ilişkin inceleme başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da DDK’nın suç duyurusu üzerine KPSS ile ilgili soruşturma başlattı.

Yediiklim Yayınevi yabancılara sınav için kitapçık ihalesi almış