Köylüler isyan etti! Zorava’ya HES yapılmasın

Yayın tarihi: 2 Şubat 2022 Çarşamba 11:07 am - Güncelleme: 2 Şubat 2022 Çarşamba 11:07 am

Siirt’te Eruh’ta bulunan Zorava Çayı üzerine yapılmak istenen ikinci HES projesinin iptali için köy halkı tarafından açılan davada, dosyanın Danıştay’a taşınması ile proje alanına yeniden bilirkişi heyeti geldi. Zoravaya Dokunma Platform Sözcüsü Mustafa Kurt, “Zorava Platformu olarak hukuki, yasal ve demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Siirt’in Eruh ilçesi Kuşdalı köyünde bulunan Zorava Çayı üzerine yapılmak istenen ikinci HES projesinin iptali için köy halkı, 2019’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na karşı dava açtı. Dosyanın köylülerin itirazı ile Danıştay’a taşınması üzerine, Zorava Çayı’na yeniden bilirkişi heyeti gönderildi.

“DOĞAL DENGE BOZULACAK”

Bilirkişi incelemesi sırasında, projeye karşı çıkan köy halkı da proje alanına geldi.  HES’e karşı hukuk mücadelesi veren Zoravaya Dokunma Platform Sözcüsü Mustafa Kurt, “İtirazımızı dile getirdik ve burada kesinlikle baraj istemiyoruz. Bu firmaya karşı oluşturulan Zorava Platformu olarak hukuki, yasal ve demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi. Köy halkından Ali Kurt ise “Siirt’tin sosyal aktivite olarak gidip piknik yapan tek yeri konumunda. Şimdi köylü olarak geçim kaynağının damarlarından biri. Civarda 8 köy var. Tüm köy halkı, Siirt halkı bu HES projesine karşı. Mevcut yerde şu an zaten bir HES var. İkinci bir HES projenin olması suyun tamamının kuruması demek. Öte yandan var olan canlı çeşitliliği içinde son derece önem arz etmektedir.  Ekolojik dengenin bozulması canlı çeşitliliğin yok olmasıyla birlikte doğal dengenin de bozulmasına yol açacaktır” diye konuştu.

Kademeli elektrik zammının altından başka hesap çıktı