Kovid-19 yoğun bakım hemşiresi: Hastam, elime ‘Beni bırakma’ yazdı

Yayın tarihi: 25 Ocak 2021 Pazartesi 10:34 am - Güncelleme: 25 Ocak 2021 Pazartesi 10:53 am

Kovid-19 yoğun bakım hemşiresi Neslihan Sarıcaoğlu, salgın sürecinde yaşadıklarını anlattı. Hastalarının veda notları yazdıklarını söyleyen Sarıcaoğlu, “Bir hastamız elime parmağıyla harf harf ‘Beni bırakma, korkuyorum’ yazdı. Bu hastamızı kaybetmemiz, biz de çok ciddi anlamda duygusal çöküntü yaşatmıştı” dedi.

2019 yılının son günlerinde Çin’de tespit edilen ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını en çok sağlık emekçilerini etkiledi. Gece gündüz salgınla mücadele eden sağlık emekçileri, hastaları yaşama döndürebilmek için savaş verirken bir yandan da aralarında duygusal diyaloglar yaşanıyor.

Samsun’un Canik ilçesinde de özel bir hastanede Kovid-19 yoğun bakım hemşiresi olarak çalışan Neslihan Sarıcaoğlu, salgınla savaşan sağlık çalışanlarından biri. Yakalandığı koronavirüsü, 1 haftalık tedavisi sonrası atlatıp, sağlığına kavuşan Sarıcaoğlu, görevinin başına döndü. Aynı serviste çalışmayı sürdüren Sarıcaoğlu, koronavirüsle mücadelede hastalarıyla yaşadığı duygusal anları anlattı. Neslihan hemşire, hastaların tedavi süreçlerinin çok zorlu geçtiğini, yaşadıklarının kendilerini de çok etkilediğini söyledi.

“GÖZÜMDE BEBEK GİBİLER”

Hastaların zorlu süreçler yaşadığını belirten Sarıcaoğlu, “Bende başlangıçta boğaz ağrısı olmaya başladı. Maskeden kaynaklı olduğunu düşünüyordum, ancak hekimlerimizle görüşüp tahlilleri yaptırınca koronavirüse yakalandığımı öğrendim. Daha sonra bir hafta kadar evde tedavi olduktan sonra atlatıp tekrar görevime döndüm. Bizim için burası çok zorlu bir süreç ancak hastalar için çok daha zor bir süreç. Onlar benim gözümde bebek gibiler. Şu an bize çok fazla muhtaçlar. Cihaza bağlı olsalar dahi solunum sıkıntıları devam ediyor hastalarımızın” dedi.

“AĞLADIĞIM ZAMANLAR OLDU”

Yoğun bakım servisinde çok fazla duygusal anlar yaşadıklarını ifade eden Sarıcaoğlu, şöyle konuştu:

“Ağladığım zamanlar bile oldu. Biz burada hastalar ile duygusal bağ kurmuş oluyoruz. Cihaza bağlı oldukları için aslında uyanıklar, ama konuşamıyorlar. Ellerimize ‘Beni bırakma’ yazmaya çalışıyorlar harf harf. Bizler de bu hastalarımızın hayatlarını kaybettiğini gördüğümüzde ciddi anlamda duygusal anlar yaşıyoruz. Genç bayan bir hastamızdı ‘Beni bırakma’ yazan. Solunum sıkıntısı ile gelmişti bize. Daha sonra entübe edilmek zorunda kaldı. Bizim elimizi tutup uyumak isterdi. ‘Yanımda durun, elimi tutun’ diyerek uyumak isterdi. Elime parmağıyla harf harf ‘Beni bırakma, korkuyorum’ gibi şeyler yazıyordu. Bu hastamız hayatını kaybettiğinde biz de çok ciddi anlamda duygusal çöküntü yaşatmıştı”

“DUYGUSAL NOTLAR YAZIYORLAR”

Hastaların kâğıtlara veda notları yazdıklarını dile getiren Sarıcaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Yazılan notlarda genelde ‘Nefes alamıyorum’ yazanlar oluyordu. Ailesini çok fazla özlediğini ifade edenler oluyordu. ‘Buradan çıkabilecek miyim’ diye yazanlar oluyordu. Genç hastalarımız da var bu süreçte. Yazı yazabilenler ciddi anlamda duygusal notlar yazıyorlar. Ailelerine veda eder tarzda yazı yazanlar oluyor. Bu anlar bizi çok duygulandırıyordu. Lütfen herkes maskesini taksın. Bize bu süreçte herkesin yardım etmesi gerekiyor”