Kovid-19 ile geçen 2 yılda neler yaşandı?

Yayın tarihi: 13 Mart 2022 Pazar 11:21 am - Güncelleme: 13 Mart 2022 Pazar 11:24 am

Kovid-19 pandemisinin başlamasından bu yana 2 yıl geçti. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki ilk vakayı 11 Mart 2019’da açıkladı. 2 yıllık süre zarfında hastalık sebebiyle binlerce kişi öldü. Peki kronolojik olarak dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı?

Kovid-19 pandemisi (küresel salgın) ilerleyen vakitlerinde artık dünyanın eskisi gibi olmayacağı yorumları yapıldı. Maske kullanmak günlük hayatımızın bir parçası oldu. Tokalaşmak, sarılmak ve öpüşmek gibi gündelik yaşam deneyimlerimiz kısmen ortadan kalktı. Birçok kişi ve yakınları hastalık sebebiyle büyük acılar çekti. Zorda olan Türk ekonomisi pandeminin başlamasıyla birlikte dünya ekonomisi ile birlikte daha da kötüleşti.  Kovid-19 tedbirleri günlük hayatımızın bir parçası olurken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her gün 120’den fazla kişinin hastalık sebebi ile öldüğü bir vakitte HES kodu ve Kovid-19 tedbirlerinin kaldırıldığını duyurdu.

31 ARALIK 2019

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan’da ilk koronavirüs vakası görüldü. Çin, Dünya Sağlık Örgütü’ne kaynağı bilinmeyen ve çözülemeyen bir solunum yolu hastalığı tespit ettiğini bildirdi.

2020

1 OCAK

Kovid-19’a ilk yakalananların ziyaret ettiği belirlenen Vuhan’daki deniz ürünleri gıda pazarı kapatıldı.

3 Ocak

Hastalığa yol açan virüsün genetik yapısının, 2002-2003’te Çin’den dünyaya yayılan, Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu’na (SARS) yol açan koronavirüse benzediği açıklandı.

7 OCAK

Hastalığa yeni bir tür koronavirüsün neden olduğu açıklandı ve bu virüse ‘2019-nCoV’ adı verildi.

11 OCAK

Çin’de hastalıktan ilk ölüm görüldü. Ölen kişi, Vuhan’daki pazardan alışveriş yaparken koronavirüs kaptığı tahmin edilen 61 yaşında bir erkekti.

20 OCAK

Çin dışındaki ilk 2019-nCoV vakası Güney Kore’de tespit edildi.

21 OCAK

ABD’de ilk Kovid-19 vakası görüldü

23 OCAK

Vuhan’a giriş ve çıkışlar durduruldu, kent karantinaya alındı. Aralarında Türkiye’nin de olduğu pek çok ülke, Çin’den gelen yolcuları termal dedektörlerle kontrol etmeye başladı.

27 OCAK

Virüsün Avrupa’da ulaştığı ilk ülke Fransa oldu. İkisi Paris, biri Bordeaux kentinde karantinaya alınan üç hasta, ocak ayı içinde Çin’e yolculuk etmişti.

2 ŞUBAT

Çin dışında ilk kez Filipinler’de bir kişi hayatını kaybetti.

7 ŞUBAT

Çin’deki salgını duyuran ilk doktorlardan biri Li Wenliang’dı. Sosyal medyadan acil durum uyarısı yapan doktor, ‘internet üzerinden halkı tahrik’ suçlamasıyla tutuklandı ama bir süre sonra görevine döndü. Virüsle ilgili araştırmalara devam ederken hastalığa yakalanarak hayatını kaybetti.

11 ŞUBAT

DSÖ, yeni tip koronavirüse “Kovid-19” adı verildiğini duyurdu.

21 ŞUBAT

İtalya‘nın Lombardiya bölgesinde Kovid-19’un ilk kez yerel kaynaklı bulaştığı görüldü. Milano şehrindeki moda endüstrisinin Çinli mevsimlik işçilerin yoğun çalıştığı bir yer olması bölgeyi yayılma alanı haline getirmişti.

26 ŞUBAT

Güney Amerika kıtasında ilk vaka Brezilya’da, İtalya’dan seyahatten dönen bir iş adamında görüldü.

28 ŞUBAT

DSÖ, Kovid-19 için küresel risk seviyesini “yüksekten” “çok yüksek”e çıkardıklarını duyurdu.

TÜRKİYE’DE İLK VAKANIN GÖRÜLDÜĞÜ GÜN ‘KÜRESEL SALGIN’ İLAN EDİLDİ

11 MART

11 Mart’ın ilk saatlerinde Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de ilk vakanın görüldüğünü duyurdu.

DSÖ, yeni tip koronavirüsü “pandemi” (küresel salgın) ilan etti.

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere haricinde Avrupa’dan gelen tüm yolculara 30 gün süreyle sınırlarını kapattıklarını duyurdu.

12 MART

Maske fiyatları 180 liraya, 1 litre kolonyanın fiyatı 12 liradan 32 liraya fırladı.

13 MART

Türkiye’de spor karşılaşmalarının 30 Nisan’a kadar seyircisiz oynanması kararlaştırıldı, dokuz ülkeyle uçuşlar durduruldu.

Bakan Koca, ikinci vakayı açıkladı. Hastanın gözlem altına alınan ilk hastanın yakını olduğunu, aynı aileden üç kişinin daha virüsü kaptığını söyledi. Böylelikle Türkiye’deki vaka sayısı 5’e yükseldi.

16 MART

İlk, ortaokul ve liselerde yüz yüze eğitime ara verildi. Eğlence mekânlarının faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Huzurevlerine ziyaretçi kısıtlaması getirildi.

17  MART

Türkiye’de karantinaya alınan 89 yaşındaki bir hasta hayatını kaybetti. Bakan Koca haberi “Bir hastamı kaybettim” diyerek duyurdu. Hastanın virüsü Çin temaslı bir çalışanından kaptığı öğrenildi. Bu, Türkiye’de Kovid-19 nedeniyle gerçekleşen ilk ölüm olarak kayıtlara geçti. Gece yarısından itibaren kısıtlamaların kapsamı genişletildi.

19 MART

İtalya toplam ölü sayısında Çin’i geride bıraktı Türkiye’de etkinlikler 30 Nisan’a kadar ertelendi.

21 MART

Türkiye’de 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların sokağa çıkması yasaklandı. Toplu asker uğurlama törenleri durduruldu. Bahçe, park ve mesire alanlarında piknik yasağı getirildi.

22 MART

Gece yarısı itibariyle 65 yaş ve üstündekilerin, kronik rahatsızlığı olan vatandaşların evlerinden çıkmaları kısıtlandı.

23 MART

Türkiye’de okullarda uzaktan eğitime başlanacağı açıklandı. Kamuda da uzaktan/dönüşümlü çalışma başlatıldı.

24 MART

Tokyo Olimpiyat Oyunları ertelendi Türkiye’de şehir içi ve şehirler arası toplu taşıma araçlarına yüzde elli kapasite sınırı getirildi.

27 MART

Şehirlerarası seyahatler valilik iznine bağlandı, özel sektörde de esnek çalışma sistemine geçildi. Yurtdışı uçuşlar durduruldu.

İtalya’da bir günde 969 kişi yaşamını kaybetti, ülke vaka sayısında Çin’i geride bıraktı.

1 NİSAN

Türkiye’deki ilk vakalara bakarken koronavirüs kapan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Profesörü Dr. Cemil Taşçıoğlu hayatını kaybetti. Taşçıoğlu’nun yoğun bakıma götürülürken “Tüm deneysel ilaçları üzerimde deneyebilirsiniz” yazılı bir kâğıda imza attığı ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler, salgının II. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük kriz olduğunu söyledi Türkiye’de hastalığın tüm şehirlere yayıldığı açıklandı.

2 NİSAN

Dünya genelinde 171 ülkede koronavirüs vakaları 1 milyonu aştı.

3 NİSAN

30 büyükşehire ve akciğer hastalıklarının görüldüğü Zonguldak’a 15 gün süreyle giriş-çıkışlar yasaklandı. Sokağa çıkma kısıtlaması 20 yaş altı gençleri ve çocukları kapsayacak şekilde genişletildi. Pazaryeri, market ve toplu olarak çalışılan yerlere girişte maske zorunluluğu getirildi.

6 NİSAN

‘Evde kal’ çağrısıyla birlikte aile içi şiddet vakaları arttı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre 2019 Mart’ta 1.804 aile içi şiddet olayı yaşanırken 2020 Mart’ta olay sayısı yüzde 38.2 artarak 2.493’e yükseldi.

İngiltere’de Kovid-19 hastası olduğu açıklanan Başbakan Boris Johnson yoğun bakıma kaldırıldı ABD’de insandan hayvana geçen ilk vaka New York’ta saptandı.

9 Nisan

Salgın Amazonlar’da izole biçimde yaşayan Yanomami kabilesine ulaştı.

10 NİSAN

Türkiye’de hafta sonu sokağa çıkma yasağının uygulanacağı, cuma gecesi 22.00 sularında ilan edilince binlerce insan açık buldukları market, fırın, bakkal gibi yerlere koştu. Kalabalıklar izdihama neden oldu.

7 NİSAN

Türkiye’de 31 ilde iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Karar 23 Nisan’da tekrar edilip, dört güne çıkarıldı.

15 NİSAN

Türkiye’de yaklaşık 90 bin hükümlü ve tutuklu serbest bırakıldı Tüm dünyada vaka sayısı 2 milyonu geçti.

25 NİSAN

Türkiye dünyada en çok hastalık vakasının görüldüğü yedinci, en çok ölümün gerçekleştiği 12’nci ülke konumunda.

26 NİSAN

200 binin üzerinde vefat. Ölü sayısı 20 bini aşan beş ülke var: ABD, , İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere.

4 MAYIS

65 yaş üstü kişiler sokağa çıkma sınırlandırılmasında esnetilme yapıldıi 65 yaş üstü vatandaşlar 4 saat süreyle dışarı çıkabildi.
Yeni Zelanda sıfır yeni vaka bildirerek Kovid-19’u yendiğini duyurdu.

6 MAYIS

Fahrettin Koca normalleşme süreci hakkında açıklamalarda bulundu ve bu yeni dönemi “kontrollü sosyal hayat” olarak isimlendirdi. Bakan Fahrettin Koca, riskin devam ettiğini ve vatandaşların tedbirleri elden bırakmaması gerektiğini dile getirdi. Koca, Türkiye’de salgının kontrol altına alındığını ancak tehdidin ortadan kalmadığını ve son taşıyıcının izolasyonu ve tedavisi sağlanmadan kalkmayacağını belirtti. Bakan Koca ayrıca “normale dönüş” ifadesinin doğru olmadığını, “yeni hayatın normallerini” oluşturduklarını söyledi.

Bakan Koca, ayrıca HES uygulmasını duyurdu.

10 MAYIS

65 yaş ve üstüne 12.00 ve 18.00 saatleri arasında sokağa çıkma serbestliği uygulandı.

19 MAYIS

Koronavirüs tedbirleri kapsamında deniz trafiğinin azalmasıyla Boğaz’da yunuslar görüldü.

1 HAZİRAN

Yeni normalleşme dönemi başladı. Şehirlerarası seyahat sınırlaması kaldırıldı. Kreşler ve gündüz bakımevleri açıldı. Restoran ve kafe gibi işletmeler belirli kurallar çerçevesinde faaliyete geçti.

3 HAZİRAN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı Bilim Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada 65 yaş üstüne uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını ve yeni vaka sayısı 867 olduğunu duyurdu.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk devlet okullarının 31 Ağustos’tan itibaren 3 hafta telafi eğitimi yapacağını açıkladı.

1 TEMMUZ

Sinema, tiyatro ve gösteri merkezi gibi işletmelerle düğün salonları tekrar açıldı.

21 TEMMUZ

Lokanta, restoran, kafe gibi işletmelerin çalışma saatine yönelik kısıtlama kaldırıldı.

1 AĞUSTOS

Berlin’de ‘maske karşıtı’ 17 bini aşkın kişi koronavirüs önlemlerinin protesto edildiği bir gösteri düzenledi.

5 EYLÜL

Uluslararası Af Örgütü, dünyada 7 binin üzerinde sağlık çalışanının koronavirüse yakalanarak hayatını kaybettiği bildirdi.

10 EYLÜL

İstanbul’da DSÖ’nün Acil Durum Ofisi açıldı.

29 EYLÜL

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres herkesi maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya çağırdı.

5 KASIM

TIME dergisi, ABD’li Pfizer şirketiyle ortak Kovid-19 aşısı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’yi kapağına taşıdı. Dergi ‘Aşı Devrimi’ başlığını kullandı.

18 KASIM

Prof. Dr. Şahin ve Prof. Dr. Türeci’nin 2008’de kurduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Pfizer ortaklığında geliştirdikleri Kovid-19 aşısının yüzde 95’ten fazla koruma sağladığını açıkladı.

20 KASIM

Vaka sayısının yükselmesi üzerine Türkiye’de ikinci kapanma başladı. Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması getirildi, restoranlar paket servise geçti.

26 KASIM

Bakan Koca, 50 milyon doz Çin menşeli CoronaVac aşısı için sözleşme yapıldığını duyurdu.

2 ARALIK

İngiltere, Pfizer’ın koronavirüs aşısına onay verdi. 8 Aralık’ta aşılama başladı.

13 ARALIK

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının 16 yaş ve üzeri kişilere yapılabilmesi için onay verdi.

14 ARALIK

Erciyes Üniversitesi’nde koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşıda faz-1 çalışmaları tamamlandı.

15 ARALIK

Salgında toplam vaka sayısı 73 milyonu aştı. Bu tarih itibariyle koronavirüs nedeniyle tüm dünyada 1 milyon 625 bin 904 kişi yaşamını yitirdi, 51 milyon 153 bin 298 kişi virüsü yendi.

17 ARALIK

DSÖ, Kovid-19’un kökenini araştırmak için Çin’e uluslararası bir ekip göndereceğini açıkladı.

20 ARALIK

İlk kez İngiltere’de saptanan ve eskisine kıyasla daha hızlı bulaştığı iddia edilen yeni koronavirüs varyantıyla ilgili olarak DSÖ, Avrupa ülkelerini tedbirleri sıkılaştırmaya çağırdı.

26 ARALIK

Prof. Dr. Şahin “Türkiye’ye ilk aşamada 550 bin aşı gönderilecek. 4.5 milyon dozu mart ayının sonuna kadar yollamayı hedefliyoruz. Yaşlılarımız ve sağlık çalışanlarının aşıyı olması gerekiyor” dedi.

30 ARALIK

Sağlık Bakanlığı’nın kararıyla yurtdışından gelenlere ‘negatif PCR testi ibrası’ zorunlu kılındı.

2021

9 OCAK

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden ilk kişinin ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Dünya genelinde toplam can kaybı 2 milyona ulaştı.

13 OCAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte CoronaVac aşısı yaptırdı.

14 OCAK

Aşılama takvimi doğrultusunda sağlık çalışanları da aşılarının ilk dozunu oldu. Aşılama süreci belirlenen öncelik sıralamasına göre uygulandı.

25 MART

Pfizer-BioNTech aşıyı 12 yaş altı çocuklar üzerinde denemeye başladı.

29 NİSAN

Türkiye’de tam kapanma süreci saat 19.00’da hayata geçti. Kısıtlamalar 17 Mayıs Pazartesi günü sabah 5.00’e kadar geçerli oldu.

30 NİSAN

Hindistan’da virüsün ikinci dalgası hastanelerin ve morgların dolmasına neden oldu, aşılar tükendi, vefat edenleri yakacak yer kalmadı.

17 MAYIS

Türkiye’de tam kapanma sona erdi, kademeli normalleşmeye geçildi.

20 MAYIS

DSÖ yaptığı açıklamada Avrupa’da salgınla mücadelede uygulanmakta olan koronavirüs aşılarının, dolaşımdaki tüm varyantlara karşı koruma sağlayabildiğini bildirdi.

1 HAZİRAN

DSÖ, Sinovac tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısına acil kullanım onayı verdi.

2 HAZİRAN

İsrail Sağlık Bakanlığı, Pfizer-BioNTech aşısını olan 5 milyondan fazla kişiden 275’inde kalp kası iltihabıyla ilgili şikâyetler ortaya çıktığını açıkladı.

7 HAZİRAN

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantının yüzde 40 daha fazla bulaşıcı olduğunu söyledi.

12 HAZİRAN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yerli aşıda insanlar üzerindeki denemelere başlandığını duyurdu.

13 HAZİRAN

Aralarında ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın olduğu G-7 ülkeleri yoksul ülkelere 1 milyar doz aşı bağışında bulunma kararı aldı.

20 HAZİRAN

DSÖ, koronavirüs salgınının intiharları tetiklediğini açıkladı. İş kayıpları, ekonomik sıkıntılar, yoğun stres, sosyal izolasyon gibi çeşitli risk faktörleri bu artışın nedenleri arasında sayıldı.

6 TEMMUZ

Koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı Türkiye’de 50 bine yaklaştı, tüm dünyada 4 milyonu aştı. Hastalığa bu tarihe kadar 184 milyondan fazla kişi yakalandı.

8 TEMMUZ

Delta varyantının yayılma hızı, turizmi canlandırmak için sınırları açan Avrupa ülkelerinde 4’üncü dalga alarmı verilmesine neden oldu.

12 TEMMUZ

Belçika’da martta Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 90 yaşındaki bir kadın hastaya koronavirüsün iki farklı varyantının aynı anda bulaştığı tespit edildi.

14 TEMMUZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron aşı olmayanların hayatlarını sınırlayan önlemler alınacağını açıklayınca ülkede bir gecede rekor aşı talebi yaşandı. 2 milyona yakın Fransız aşı randevusu aldı.

23 TEMMUZ

Ertelenen Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları bir yıl sonra seyircisiz başladı.

24 TEMMUZ

Avrupa ülkelerinde vaka sayılarının katlanması üzerine sıkı önlemler alan hükümetlere karşı protesto gösterileri yayıldı.

28 TEMMUZ

Birleşmiş Milletler Çocuk Yardım Fonu (UNICEF) salgında eğitime erişimin azalmasıyla öğrenciler arasında kaygı, şiddet ve genç yaşta hamilelik gibi sorunların tetiklendiği uyarısında bulundu.

6 AĞUSTOS

Türkiye’de Kovid-19 salgınına karşı yürütülen aşılama kampanyasında birinci, ikinci ve üçüncü doz aşıların toplam sayısı 75 milyonu geçti.

23 AĞUSTOS

Pfizer-BioNTech firmasının aşısı ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden tam onay alan ilk aşı oldu.

31 AĞUSTOS

Güney Afrikalı uzmanlar, koronavirüsün yeni bir varyantını açıkladı. İlk kez mayıs ayında tespit edilen ‘C.1.2’ adlı varyant geçen üç ayda yedi ülkeye yayıldı.

2 EYLÜL

İngiltere’deki Kings College’da yapılan bir araştırma, aşıların, hastalık belirtilerinin aylar boyu devam ettiği ‘uzun Kovid-19’a karşı da koruma sağladığını ortaya koydu.

7 EYLÜL

Küba kendi ürettiği koronavirüs aşılarını 2 yaşına kadar çocuklara uygulamaya başladı.

11 EYLÜL

Koronavirüs pandemisini küresel komplo olarak gören ve Kovid-19’la mücadele aşılarına karşı olan yaklaşık 5 bin kişi İstanbul Maltepe’de düzenlenen ‘Büyük Uyanış’ mitingine katıldı.

30 EYLÜL

Video paylaşım platformu YouTube, koronavirüs aşısıyla ilgili yanlış bilgi paylaşımlarına getirdiği yasağın kapsamını genişleterek aşı karşıtı tüm içerikleri engelledi.

6 EKİM

Türkiye’de günlük yeni vaka sayısı aylar sonra ilk kez 30 binin üzerine çıktı.

7 EKİM

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yıl sonuna kadar dünya nüfusunun yüzde 40’ının aşılanması için 8 milyar dolarlık küresel yardım çağrısı yaptı.

8 KASIM

Küresel  Kovid -19 vakaları 250 milyonu aştı.

11 KASIM

Türkiye’de 18 yaşındakiler ve üzerine üçüncü doz koronavirüs aşılamasına başlandı.

21 KASIM

Vakalarda artış kaydedilen Avrupa’da kısıtlamalar yeniden devreye girdi. Belçika, Hollanda, Avusturya, Hırvatistan gibi ülkelerde büyük çaplı protestolar düzenlendi.

22 KASIM

Avusturya tam kapanmaya geri döndü, aşı zorunluluğu getirdi.

25 KASIM
Güney Afrikalı biliminsanları yeni bir koronavirüs varyantını tespit etti. ‘B.1.1.529’ adı verilen varyantın olağandışı mutasyonlara sahip olduğu belirtildi.

26 KASIM

Yeni koronavirüs varyantı sebebiyle yetkililer küresel çapta alarma geçti. DSÖ ‘endişe uyandıran’ şeklinde nitelediği yeni varyantı ‘Omikron’ olarak adlandırdı.

7 ARALIK

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci ilk bulgulara göre Omikron varyantının muhtemelen daha bulaşıcı olduğunu ancak hastalığın daha hafif geçirildiğini açıkladı.

8 ARALIK

BioNTech-Pfizer, öncü bulgularda ortak geliştirdikleri Kovid-19 aşısının 3’üncü dozunun Omikron’a karşı etkili olduğunu bildirdi.

10 ARALIK

BioNTech’in kurucularından Prof. Dr. Şahin, aşı olmadığına dair çıkan söylentilere yanıt verdi. Şahin, LinkedIn hesabından üç doz aşılı olduğunu açıkladı ve aşı olurken çekilmiş fotoğrafını paylaştı.

11 ARALIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de 6 kişide Omikron varyantının tespit edildiğini açıkladı.

15 ARALIK

Omikron varyantı dünyada 77 ülkede görüldü.

18 ARALIK

Avrupa genelinde ülkeler, yeni dalga koronavirüs enfeksiyonlarının önüne geçmek için tekrar sıkı tedbirler devreye sokmaya başladı. Yeni yıl kutlamaları iptal edildi.

22 ARALIK

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, 2020’de yaşam ortalaması 2019’a kıyasla 1.8 yıl azaldı. Bu süre, İkinci Dünya
Savaşı’ndan bu yana kaydedilen en büyük düşüş oldu.

25 ARALIK

Omikron Türkiye’de de yayılmaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni vakaların yüzde 10’undan fazlasının Omikron varyantı taşıyan hastalar olduğunu belirtti.

29 ARALIK

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omikron varyantının ‘tsunami’ etkisi oluşturmasından büyük endişe duyduğunu bildirdi.

31 ARALIK

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, pozitif vakalar arasında çocukların hastaneye yatış rakamları yetkilileri tedirgin edecek boyutta (yüzde 58) yükseldi.

2022

7 OCAK

Toplam vaka sayısı 301 milyonu, hayatını kaybedenlerin sayısı 5.4 milyonu aştı.

12 OCAK

Türkiye’nin yerli aşısı Turkovac’ın etkinliğine ilişkin soru işaretleri üzerine Hacettepe Üniversitesi “Turkovac en az (Çin menşeli Sinovac’ın aşısı) CoronaVac kadar güvenli ve etkin” açıklaması yaptı.

14 OCAK

Erkek tenisinin dünya bir numarası Novak Djokovic, Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na katılamadı. Aşı olmayan Djokovic’e turnuva öncesi koronavirüse yakalandığı için muafiyet sağlanmış ve vize verilmişti. Ancak ülkeye gelen herkese aşıyı şart koşan Avustralya vizeyi iptal etti.

27 OCAK

Omikron varyantının yeni bir türü 40’tan fazla ülkede görüldü. ‘BA.2’ olarak adlandıran türün, orijinal Omikron varyantından hem daha zor tespit edildiği hem de daha bulaşıcı olduğu açıklandı.

31 OCAK

Almanya’da hükümet sürü bağışıklığı stratejisine geçti. Hükümetin yeni tedbirler yerine, gidişatı oluruna bırakması dikkat çekti.

8 ŞUBAT

Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından yerli Kovid-19 aşısı Turkovac’ın artık şehir hastaneleriyle eğitim ve araştırma hastaneleri başta olmak üzere 81 ilde uygulanmaya başladığını bildirdi. “Aşı olmayan kalmasın!” dedi.

20 ŞUBAT

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in Kovid-19 testi pozitif çıktı.

1 MART

Omikron etkisiyle hızla artışa geçen koronavirüs vakalarında şubat sonunda beklenen düşüş gerçekleşti. Vaka sayısı 100 binin üzerinde olan il sayısı 26’dan 16’ya düştü.

2 MART

Türkiye’de koronavirüsle mücadelede yeni dönem başladı. Alınan yeni kararlarla artık açık havada maske takmak isteğe bağlı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske uygulaması devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.

7 MART

Dünya genelinde Kovid-19’dan ölenlerin sayısı 6 milyonu aştı. En fazla can kaybı ABD’de görülürken bu ülkeyi Brezilya, Hindistan ve Rusya takip etti.

8 MART

ABD’li aşı üreticisi Moderna, düşük ve orta gelirli 92 ülkede patent haklarından süresiz olarak feragat ettiğini açıkladı.

10 MART

Financial Times’ta çıkan habere göre, aşının da etkisiyle İngiltere genelinde Kovid-19’dan ölüm riski ilk defa gripten ölüm olasılığının altına indi.

11 MART

Kovid-19’un Delta ve Omikron genlerini içeren ‘Deltakron’ adı verilen yeni varyantı ABD ve Avrupa’da en az 17 kişide görüldü. Araştırmacılar, Deltakron’un ağır hastalığa yol açıp açmadığını söylemek için erken olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DEKİ TOPLAM VAKA SAYISI

Türkiye’de şu ana kadar 96 bin 349 kişi  Kovid-19 sebebiyle öldü.  Şu ana kadar görülen Kovid-19 vaka sayısı ise 14 milyon 534 bin 239 oldu.