Koruma statüsü değiştirilmişti! Kirmir Çayı için bilirkişi raporu çıktı

Yayın tarihi: 27 Nisan 2023 Perşembe 1:30 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2023 Perşembe 1:30 pm

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile koruma statüsü değiştirilen Kirmir Çayı için çıkan bilirkişi raporunda, alanın tamamına, ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ statüsünün getirilmesi gerektiği ifadesi yer aldı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’nın Güdül ilçesinde bulunan Kirmir Vadisi’nin ‘doğal sit alanı’ statüsünün ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak değiştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmıştı. Bilirkişiler davayla ilgili raporunu Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne sundu.

Raporda, “Olası faaliyetlerin önlenmesinin ve alanın koruma statüsünü değiştiren kararın iptalinin yürürlükteki koruma mevzuatı ve kamu yararı açısından uygun olacağı ve sürdürülebilir çevre ilkesi ile daha uyumlu olacağı Kirmir Çayı Kenarı-Kirmir Çayı Kenarı Mağaraları Bağlantısı Doğal Sit Alanı’nın korunabilmesi için alanın tamamına, ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ statüsünün getirilmesi, doğal yaşamın ve sit alanının birlikte ve bütüncül korunmasına imkan sağlayacaktır” denildi.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Raporu: Rant kentsel dönüşüme kullanılsın