Koronavirüs dış dünyadan izole yaşayan Yanomami kabilesine bile ulaştı

Yayın tarihi: 9 Nisan 2020 Perşembe 3:52 pm - Güncelleme: 9 Nisan 2020 Perşembe 5:47 pm

Brezilyalı makamlar, Amazon ormanlarında izole ve ilkel hayat süren Yanomami adlı kabilede ilk vakaya rastlandığını duyurdu.

Dünyada neredeyse uğramadık köşe bırakmayan Covid-19 salgını, balta girmemiş ormanlar olarak bilinen Amazonların yerli halkını da tehdit ediyor.

Brezilya Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta, hastalıklara karşı savunmasız olabilen toplumun salgınla tanışmasının “endişe verici” olduğunu ifade etti.

Bakan, özellikle dış dünyayla teması asgaride olan toplumlarla ilgili üç kat daha fazla dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

AMAZONLARDA EN AZ  7 VAKA

Covid-19’a yakalanan Yanomami kabilesinden 15 yaşındaki genç, Roraima eyaletindeki bir hastanede yoğun bakımda tedavi ediliyor.

Yerel basına göre, Brezilya’da yerliler arasında en az 7 vaka tespit edildi. İlk vaka geçen hafta teşhis edilmiş ve hastanın Kokoma kabilesinden 20 yaşındaki bir kadının olduğu öğrenilmişti.

Brezilya, 300 farklı etnik kökenden 800 bin yerlinin anayurdu. Yanomami kabilesinin nüfusunun ise 27 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Yeni ortaya çıkan hastalıklar, zamanla sürü bağışıklığı kazanan diğer toplumlara göre, dış dünyaya kapalı yaşayan yerliler için daha fazla risk oluşturuyor. (euronews)