Koronavirüsün yayıldığı pazarla ilgili uzmanlardan uyarı: Daha kötüsü gelecek

Yayın tarihi: 24 Mart 2020 Salı 3:56 pm - Güncelleme: 24 Mart 2020 Salı 3:56 pm

Dünyada binlerce can alan koronavirüsün çıkış noktası olan Wuhan’daki Huanan Pazarı salgından hemen sonra kapatılmıştı. Ancak uzmanlar, buna benzer pazarlara getirilen vahşi hayvanların sağlıksız istfilenmesi ve beslenme alışkanlığı bırakılmadığı sürece daha ölümcül virüslerin gelebileceği konusunda uyardı.

Yeni tip koronavirüs dünyaya adeta kan ağlatıyor. Virüs, ölümcül bir şekilde etkisini arttırmaya devam ediyor. Henüz tam anlamıyla ilacı bulunmayan virüle ilgili uzmanlar “Sırada ne var?” sorusunu sormadan edemiyor. Bir sonraki salgın, koronavirüsten bile rahatsız edici olabilir. Binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan, ülkeleri sınırlarını kapatmaya ve insanları evlerine kilitlenmeye zorlayan virüs, yıkıcı etkisini sürdürüyor.

Koronavirüsün başladığı Çin’den bir virüs daha çıktı! 32 kişi karantinada

KORONAVİRÜS İLK DEĞİL

Çin’de Aralık ayında ortaya çıkmasından bu yana, ölümcül hastalık Antarktika hariç tüm kıtaları etkiledi. Virüs hükümetleri, yayılmasını önlemek için aşırı önlemler almaya zorladı. Ancak koronavirüsü, binlerce kişinin hayatını alan ilk katil virüs değil. Ve muhtemelen son olmayacak.

VİRÜSLERE HAYVAN PAZARLARI NEDEN OLUYOR

On yıllar boyunca, hastalıklar endişe verici bir şekilde ortaya çıkarak dünyaya yayıldı. Kaynak genellikle Çin oldu. Virüsn Çin’den dünyaya yayılması filmlere bile konu oldu. 1,4 milyar insana ev sahipliği yapan Çin’deki yeme alışkanlıkları, bu hastalıkların çıkış noktası. Çin’de halk, etlerini hastalık saçan hayvan pazarlarından satın alıyor.

Kötü kokulu pazarlarda, egzotik hayvanlar ve kaçakçılıkla ülkeye getirilmiş nesli tükenmekte olan canlılar, kafeslerde istifleniyor. Ve yeni virüsler üreyerek mutasyona uğruyor, ardından da insanlara bulaşıyor. Bu virüslerin her birinin ölümcül sonuçları oluyor. Ancak bu, hayvan pazarlarında virüslerinin nasıl doğduğunun hikayesi değil.

İlk defa gerçekleşti! Koronavirüsten 6 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti

HUANAN PAZARI

Çin’deki hayvan pazarları, esas olarak iki nedenden ötürü hastalık saçıyor. Birincisi, vahşi doğada doğal ortamlarında buluşmayan hayvanları bir araya getiriyor olması. İkincisi ise, bu hayvanların içinde tutuldukları iğrenç koşulların bir araya gelmesi. Çinli yetkililer, koronavirüsün mega şehirlerdeki yüz binlerce insanın enfekte ettiğini anladıktan kısa bir süre sonra Wuhan’daki Huanan Pazarı’nı hızla kapattılar. Ama bu adım yeterli olmadı. Birkaç gün içinde virüs şehirde binlerce kişiyi enfekte etti ve dünyaya hızla yayılmaya devam etti. Şimdiyle binlerce kilometre uzaktaki ülkeleri harap ediyor.
Houston-Downtown Üniversitesi’nde Doğu Asya Siyaseti doçenti olan Peter Li, Daily Star gazetesine yaptığı açıklamada, hastalığın tekrar yayılmasını önlemek için bu tehlikeli pazarlara hayvan sağlayan tedarik zincirlerinin her birinin parçalanması gerektiğini söyledi.

‘ZİNCİRİN HALKALARININ HER BİRİNİN KOPMASI GEREKİR’

“Yaban hayatı pazarlarının yasaklanması önemli bir adım. Ama yeterli değil. Çin’de yaban hayatı ticareti, yasa dışı avcılık ve istifçiliği temel alıyor. Buna ek olarak, uzun mesafeli nakliye, pazarlarda satış, restoranlarda ve yol kenarındaki tezgahlarda kesim ve işleme… Yasakların etkili olabilmesi için zincirin halkalarının her birinin kopması gerekir.”

SARS

Bu iğrenç pazarlardan ortaya çıkan tek hastalık koronavirüsü değil. 2002 yılında dünya, güney Çin’de ortaya çıkan bir başka virüs tarafından yıkıma uğratılmıştı: SARS. Uzmanlar virüsün merkez üssünü bulmak için varını yoğunu ortaya koydu. Sonuca ulaştıklarında ise fazla şaşırmadılar: Virüsün çıkış noktası bir hayvan pazarıydı.
Dünya Sağlık Örgütü, hangi hayvanın salgının kaynağı olduğunundan emin olmasa da, “Yarasalar, diğer hayvanlara (misk kedileri) ve onlar da Çin’in Guangdong bölgesindeki insanlara bulaştırmış olabilir” açıklamasında bulundu.