Koronavirüsün çoğalması engelledi! Bilim insanlarından önemli buluş

Yayın tarihi: 16 Nisan 2020 Perşembe 4:33 pm - Güncelleme: 16 Nisan 2020 Perşembe 4:33 pm

Türk bilim insanları, koronavirüsün tedavisi için önemli bir gelişmeye imza attı. Çukurova Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, korona virüs ilacında kullanılacak bir etken madde geliştirdi.

Çukurova Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları 2,5 aylık bir çalışma sonunda korona virüs tedavisi için umut olacak bir gelişmeye imza attı. Bilim insanları, virüsün tedavisinde kullanılacak bir etken madde geliştirdi.Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de salgına karşı tedavi ve aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor ve bu kapsamda Çukurova Üniversitesi de çalışma yürüttü.

Bilim Kurulu Üyesi Yamanel: 25-45 yaş arası çok hasta var

8 kişilik araştırma ekibi, 2,5 aydır aralıksız sürdürdükleri çalışmalarının ilk sonucunu aldı. Yeni tip Korona virüsün tedavi sürecinde alternatif oluşturabilecek yeni bir etken madde geliştirmeyi başaran üniversitenin bilim insanları, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı ziyaret ederek çalışmaların detayları hakkında bilgi verdi.

YENİ ETKEN MADDE

Üniversitenin farklı fakültelerinden öğretim üyelerinin dahil olduğu 8 kişilik araştırma ekibinin çalışmalarının ilk sonuçlarını aldığını aktaran Kibar, şöyle konuştu:“Bu çerçevede 2,5 aydır aralıksız sürdürmekte oldukları ortak çalışmaları neticesinde yeni tip korona virüs hastalığının tedavi sürecinde alternatif oluşturabilecek yeni bir etken madde geliştirmişlerdir.

Kamuoyunda açıklandığı üzere Covid-19 virüsü solunum hücrelerindeki Anjiyotensin-Dönüştürücü Enzim 2 (ACE2) isimli reseptörlere bağlanarak hücre içine nüfuz etmekte, böylece akciğerlerde bilinen aktivitelerini göstermektedir.

VİRÜSÜN ÇALIŞMASINI ENGELLEMEK

Bilim insanlarımızın geliştirdikleri bu yeni etken madde, virüsün kendini çoğaltması aşamasında kullandığı replikasyon enzimlerinin çalışmasını engelleyerek aktivitesini göstermektedir.

VİRÜSÜN ÇOĞALMASI ENGELLENDİ

Bugüne kadar yapılan laboratuvar ortamı deneylerinde, üretilen bu molekülün replikasyon enzimlerini engelleyecek aktivitede olduğunu gösteren ön çalışma sonuçları elde edilmiştir. Elde edilen etken maddenin virüsün çoğalma imkanını ortadan kaldırdığı laboratuvar ortamı koşullarında tespit edilmiş ve gelecek için umut vaat etmektedir.”

Araştırma ekibi şu isimlerden oluşuyor: Prof. Dr. Osman Gülnaz (Eğitim Fakültesi), Prof. Dr. Mehmet Çelik (Veteriner Fakültesi), Doç. Dr. Aygül Küçükgülmez Yandım (Su Ürünleri Fakültesi), Prof. Dr. Sadık Dinçer (Fen Edebiyat Fakültesi), İbrahim Süslü (Kimya Mühendisi), Dr. Öğr. Üy. Bilge Kaan Tekelioğlu (Veteriner Fakültesi), Doç. Dr. Atıl Bişgin (Tıp Fakültesi ve AGENTEM) ve Nazrin