Koronavirüsü yenen Prof. Tutluoğlu’ndan ‘burun’ uyarısı

Yayın tarihi: 19 Haziran 2020 Cuma 4:35 pm - Güncelleme: 19 Haziran 2020 Cuma 4:35 pm

Koronavirüsü yenen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, hastalıkla ilgili bilgiler verdi. Koronavirüsün yüzde 80 burundan bulaştığına dikkat çeken Tutluoğlu, “Kimin hasta olduğunu bilmediğimiz için maske takılmak ve bu şekilde korunmak gerekiyor” dedi.

20 günü yoğun bakımda geçen 30 günlük koronavirüs mücadelesini kazanan Akademik Solunum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, maske kullanımıyla ilgili uyarılarda bulundu.

DHA’ya konuşan, Prof. Dr. Tutluoğlu, koronavirüsün yüzde 80 burundan bulaştığını belirterek, tek başına kalındığında ise maskenin indirilerek ya da çıkarılarak kısa bir süre temiz hala alınabileceğini söyledi.

MASKE KULLANIMINA DİKKAT ÇEKTİ

Maske kullanma şekli ve maskenin yarattığı nefes darlığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, “Maskeyi niye takıyoruz? Hiçbir belirti vermeyen ama belki de akciğerlerinde zatürresi olan, bu şekilde de aramızda dolaşan binlerce kişi var. Kimin hasta olduğunu bilmediğimiz için maske takılmak ve bu şekilde korunmak gerekiyor. Birisiyle yüz yüze konuşurken onun çıkardığı tükürükle bize bulaşması söz konusu. Bu gerçekten koruyucu olarak en önemli araç” dedi.

Nefes almak için tek başımızayken maskeyi indirebiliriz. Maske takmak gerçekten gerekli ama bir yandan da çok şikayet alıyoruz” diyen Prof. Dr. Tutluoğlu, şöyle konuştu:

“Maske takanlar alerjik şikayetler, kişinin gözlerinde sulanma, kaşıntı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık, nefes darlığı gibi şikayetler oluyor. Çünkü maskenin gerçekten sıkı olması lazım ve sıkı olduğu zaman da karbondioksit birikimine yol açıyor. Zaman zaman bunu kimsenin olmadığı bir ortamda belki birkaç dakika havalanacak şekilde açmamız ve maskesiz nefes almamız lazım ki kendimizi rahatlatalım.Burada en büyük sıkıntı; özellikle sağlık çalışanları veya sürekli halkla teması olan grup. Bütün gün maske takması gerekiyor ve gerçekten zorlanıyorlar. Bu grupta anca birkaç dakika insanlarla teması kesip belki birkaç saatte bir temiz hava alacağı şekilde bir alan yaratması lazım. Maskeyi tamamen çıkarabilir veya indirebilir. Ama indirirken dikkat etmemiz veya çıkarırken dikkat etmemiz gereken hep iplerinden veya lastiklerinden tutmak. Çünkü dışarıdan gelen partiküller dış kısımda birikiyor elimizi sürüp, kirletip ondan sonra solunum yollarımıza sürersek gene bulaştırmış oluyoruz.”