Koronavirüsü yenen hastaların başka hastalıklardan hayatını kaybetmesi tesadüf mü?

Yayın tarihi: 4 Mayıs 2020 Pazartesi 5:35 pm - Güncelleme: 4 Mayıs 2020 Pazartesi 5:35 pm

Koronavirüsü yenen hastaların başka hastalıklardan hayatını kaybetmesi, virüsün akciğer dışındaki organlara da zarar verdiğini gündeme getirirken, uzmanlar bu ölümlerin araştırılması gerektiğini dile getirdi.

47 yaşındaki profesör İlker Küçük’ün, ‘koronavirüsü yendikten’ sonra kalp krizinden hayatını kaybetmesi, Covid-19’un vücudun akciğer dışındaki diğer organlarına verdiği hasarı yeniden gündeme getirdi. Koronavirüsün kalpte de hasara yol açabildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Melahat Cengiz, “Bu ölümlerin araştırılması gerek” dedi.

Koronavirüsü yenen profesör kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi

DR.CENGİZ: VİRÜS, KARDİYOTOKSİK ETKİ YAPIYOR

Konuyla ilgili olarak BirGün’e konuşan İstanbul Tabip Odası Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Melahat Cengiz, koronavirüsün vücutta ‘kardiyotoksik etki’ (kalpte hasara neden olan madde ya da ilaç) yaptığını belirtti.

Koronavirüs tedavisi gören hastaların, daha sonra görünürde başka hastalıklardan hayatını kaybetmesini yorumlayan Dr. Cengiz, “Koronavirüs etkisi olabilir. Virüs, koroner damarlarda pıhtılaşma meydana getiriyor. Hastalar tedaviden sonra kendini toparlayamayabilir. Bu tür ölümlerin mutlaka araştırılması gerek” dedi.

Cengiz, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu tip ölümleri, tespit edilmesi durumunda, ‘koronavirüs kaynaklı ölüm’ şeklinde rapor ettiğini ifade ederek, Türkiye’nin bu konuda nasıl bir yöntem izlediğinin, bu ölümleri nasıl rapor ettiğinin bilinmediğine dikkat çekti.

Cengiz, bu tip can kayıplarının nedenlerinin, ancak geriye dönük bir araştırma yapıldığında açıklığa kavuşabileceğini de sözlerine ekledi.

KORONAVİRÜSÜ YENEN HASTALAR BAŞKA HASTALIKLARDAN HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Koronavirüs sürecinde daha önce de hastaneden ‘koronavirüsü yenerek’ taburcu olan hastalar, başka sağlık problemleri nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdi.

Çanakkale’nin Çan ilçesinde ‘koronavirüsü yendiği’ söylenen; alzheimer ve hipertansiyon rahatsızlığı bulunan 92 yaşındaki Bahriye Kaya, 24 Nisan günü ‘çoklu organ yetmezliği’ nedeniyle yaşamını yitirmişti.

13 Nisan’da Galataport inşaatında çalışan DİSK Devrimci Yapı İşçileri Sendikası Temsilcisi Hasan Oğuz, ‘kalp krizi’ nedeniyle hayatını kaybetmiş, Dev Yapı-İş, Oğuz’un ölüm raporunda ‘bulaşıcı hastalık’ ifadesinin yer aldığını duyurmuştu.

Malatya’da ise rahatsızlanınca hastaneye giden 39 yaşındaki Ahmet Karabaş koronavirüs nedeniyle tedaviye alınmış, hasta yatağındayken kalp krizi geçirdi. Tıkalı kalp damarı anjiyo ile açılan Karabaş, 20 gün kaldığı hastanede hem koronavirüsü hem kalp krizini atlatarak 16 Nisan’da taburcu olmuştu.

BİLİM İNSANLARI UYARMIŞTI

Covid-19 hastalığının sadece akciğere değil, kalp ve böbrek başta olmak üzere vücudun diğer organlarına da zarar verdiği bazı bilim insanları ve doktorlar tarafından gündeme getirilmişti.

Dünyada virüsle mücadelede görev alan bilim insanları ve doktorlar, böbreklerin de bu süreçten olumsuz etkilendiğine işaret etmiş, klinik bulgulara göre, virüsün aynı zamanda kalpte de hasara yol açıyor olabileceği kaydedilmişti.

Nisan ayı ortasında, Washington Post’ta çıkan bir haberde, Columbia Üniversitesi’nin nörologlarından Mitchell Elkind, bu durumu, bazı hastaların durumunu “Solunum bakımından durumları iyiyken, birden kalplerinde orantısız bir sorun çıktığı görülebiliyor” ifadeleriyle aktarmıştı.

Elkind, Çin’de hastalığı ağır geçiren insanlar üzerinde yapılan incelemede, bu hastaların kalplerinin yüzde 40’ında ritim bozukluğuna rastlandığını belirtmişti.