Koronavirüsü iki dakikada yok eden robot üretildi

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2020 Çarşamba 9:31 am - Güncelleme: 6 Mayıs 2020 Çarşamba 10:00 am

Son zamanlarda hastaneleri dezenfekte etmek için bir robot kullanılmaya başlandı. Bu robot iki dakikadan kısa bir sürede Koronavirüsü yok edebiliyor.

Teksas merkezli Xenes Dezenfeksiyon Hizmetleri yakın zamanda LightStrike ismi verilen bir robotun Koronavirüsü testlerinin başarılı olduğunu duyurdu. Bir tıbbi ekipman üreticisi olan Terumo tarafından Japonya’da da satılan ve hastanelerin dezenfekte edilmesinde kullanılan robot 200 ile 312 nanometre arasında dalga UV ışık yayarak virüsleri yok ediyor. Bu robotlarla yataklar, kapı yüzeyleri ve kapı kolları rahatlıkla dezenfekte edilip virüslerden arındırılabiliyor.

 

Robot çalıştırıldığında yaklaşık iki ile üç dakika arasında virüsler normal işlevlerini göremeyecek kadar hasar alıyor. Robotun ayrıca çoklu ilaca dirençli bakterilere ve Ebola virüsüne karşı etkili olduğu da kanıtlandı. LightStrike ismi verilen robot, N95 maskelerinin üzerinde yer alan koronavirüsleri yüzde 99,99 oranında etkisiz hale getirdi.

Şu anda, robot, dünya genelinde 500’den fazla sağlık kuruluşunda kullanılmakta. Terumo, 2017 yılında robotun dağıtım haklarını geri almış ve makineye 15 milyon Yen (kabaca 140.000 ABD Doları) paha biçmiş. Bu kriz döneminde, sadece hastanelerden ve diğer tıbbi kurumlardan değil diğer kurumlardan da cihaza olan talebin artacağını düşünüyoruz. Örneğin cihaz ile toplu taşıma araçları, okullar, devlet daireleri dezenfekte edilebilir. Yakın zamanda bu tarz cihazların daha da artacağını ve koronavirüs belasının etki alanının daraltılabileceği düşünülüyor.