Koronavirüsten ölen bazı hastaların test sonucu nasıl negatif çıkıyor?

Yayın tarihi: 20 Nisan 2020 Pazartesi 10:52 am - Güncelleme: 20 Nisan 2020 Pazartesi 10:52 am

Doktor Mehmet Furkan Burak, Kovid-19 testi negatif çıktığı halde koronavirüsten hayatını kaybeden hastaların olmasının 3 nedeni olabileceğini söyledi.

Koronavirüs testlerinin mutlaka doğru sonuç vermediğine dikkat çeken ve bir arkadaşının 53 yaşındaki ağabeyini testi negatif çıkmasına rağmen koronavirüsten hayatını kaybettiğini hatırlatan Habertürk yazarı Sevilay Yılman, bunun nedenini Harvard’dan Doktor Mehmet Furkan Burak’a sordu.

Türkiye’de koronavirüs kaynaklı can kaybı 2.017’ye yükseldi

İşte Doktor Mehmet Furkan Burak’a göre bunun nedenleri:

“Birinci neden, testin yapılma yöntemiyle ilgilidir…

Eğer test doğru yerden ve doğru bir şekilde uygulanmazsa sonuç yanlış olabilir. Ya da hastadan alınan örneklerin doğru bir şekilde muhafaza edilmemesi… Bu da sorun olur. Böyle bir durumda da test yalancı durumuna düşebilir…

İkinci neden ise hastaya test yapıldığı anda hasta koronavirüse henüz yakalanmamış olabilir.

Üçüncü neden ise hastanın virüsle enfekte olduğunun üzerinden 14 gün geçmiş olma ihtimalidir. Yani hasta enfekte olmuştur ama ilk semptomlara aldırış etmemiştir. Ya da fazla hissetmemiştir. Ancak nefes darlığı gibi bir durum söz konusu olunca hastaneye müracaat etmiştir. Ettiğinde tipik bir Covid-19 hastasıdır ancak virüsle tanışıklığının üzerinden uzun zaman geçtiği için doğru sonuç alınamayabilir…”