Koronavirüste yeni pik uyarısı!

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2022 Cuma 2:25 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2022 Cuma 2:25 pm

Koronavirüs vakaları resmi verilere göre son bir haftada arttı. Sağlık Bakanı Koca her ne kadar vaka artışına rağmen ‘müsterih olun’ dese de uzmanlar durum için karamsar bir tablo çiziyor.

Dünyada ve Türkiye’de olmak üzere Kovid-19’da yeni varyant etkileri görülmeye başlandı. Resmi rakamlara göre Türkiye’de vakalar yüzde 143 arttı. Dünyada da pek çok ülke endişe verici seviyelere doğru gidiyor. Uzmanlar ise “Tedbirleri tekrar devreye alalım, yeni pik çok yakın” diye uyarıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka artışına rağmen ‘müsterih olun’ telkininde bulunurken bir haftada resmi verilere göre Türkiye’de vakalar yüzde 143 arttı. 13-19 Haziran haftasında 10 bin 954 olan vaka sayısı 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635’e çıktı.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi: İstanbul’da ciddi bir Kovid patlaması var

“AŞILAMA DURMUŞ DURUMDA”

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ‘müsterih olun’ telkini yerine verilerin analizi yapılarak o verilerle alınması gereken önlemlerin planlanması gerektiğine işaret etti. Evrensel’e konuşan ve ancak şu anda Türkiye’de veri tespiti ve salgın analizi yapacak bir planlama olmadığını belirten Şenol “Ayrıca aşılamamız durmuş durumda. Aşıların olanlar için de aşılamanın etkisi geçiyor. Rusya’da, Almanya’da Kovid-19 nedeniyle ölümler yüksek seyrediyor. ABD’de vakaların yüzde 60’ı çocuk” dedi.

“TESTLERİN YÜZDE 11’İ POZİTİF”

“Nereden bakarsanız bakın hem Türkiye’de hem de dünyada bir vaka artışı var” ifadelerini kullanan Şenol, Türkiye’de test sayısı düşse de kendi hastanelerinde yapılan testlerin yüzde 11’inin pozitif çıktığını belirterek “Maalesef vaka artışına neden olan Omicron’un BA5 varyantı bağışıklıktan da kaçıyor. Dolayısıyla biz bunun önümüzdeki haftalarda bayram ve hac ziyaretleriyle daha da artacağını ve temmuzun 3. haftasında yeni bir pik daha yaşayabileceğimizi ön görüyoruz” dedi.

“5-11 YAŞ GRUBU AŞILANMALI”

Şenol, artan vakalara karşı alınması gereken önlemleri ise şu şekilde sıraladı: “Aşıların 3 ve 4. dozları tamamlanmalı. 5-11 yaş grubu aşılanmalı. Toplu taşıma, kapalı ve kalabalık mekanlarda maske takılmalı. Ama hem piyasada yeterli maske yok hem de insanlar yoksulluk nedeniyle bir maskeyi günlerce takmak zorunda kalıyor. Ben bunu başkentteki hastanemde görüyorum, daha yoksul bölgelerde durum nedir siz düşünün.”

“YÜZDE 20 YÜKSELME VAR”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19 vakalarının 110 ülkede artış gösterdiğine dikkati çekerek, salgının bitmediği uyarısında bulundu. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19’un alt varyantlarından BA.4 ve BA.5’in 110 ülkede vaka artışlarını tetiklediğini belirterek “Küresel vaka artışlarında yüzde 20 yükselme var. DSÖ’nün 3 bölgesinde ölüm oranları arttı” ifadelerini kullanarak virüsle mücadelede ilerleme kat ettik fakat salgın henüz bitmedi uyarısını yaptı.