Koronavirüsle ilgili yeni iddia: Yarasaların ısırdığı görüntüler ortaya çıktı

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 10:56 am - Güncelleme: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 10:56 am

Koronavirüs ortaya çıktığı yer olan Çin’in Wuhan kentindeki Viroloji Laboratuvarı ile ilgili 2017 yılına ait olduğu öne sürülen görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde uzmanların, koruyucu ekipmanlara özen göstermediği ve hayvanlar tarafından ısırıldığı görüldü.

Yaklaşık 2 yıldır tüm dünyanın mücadele ettiği ve 3 milyonu aşkın insanın ölümüne yol açan koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bir görüntü ortaya çıktı.  New York Post’un haberine göre söz konusu görüntüler, salgının çıkış noktası olduğu öne sürülen noktalardan Wuhan Viroloji Enstitüsü uzmanlarına ait. Çin televizyonunda yayınlanan görüntülerde laboratuvar uzmanları yarasalar üzerinde araştırma yapıyor. Ancak çalışmaya katılan kişilerin koruyucu ekipmanlara özen göstermediği, örnekler toplarken eldiven ve maske kullanmaması dikkat çekiyor. Araştırmacılara bölgeye gitmeden önce kuduz aşısı yapıldığı ifade ediliyor.

Uzmanlardan biri çalışmalar sırasında bir yarasanın kendisini ısırdığını anlatırken, elinin üzerindeki şişlikleri gösteriyor. Bir başka araştırmacı ise üzerine sıçrayan kandan bahsediyor. O dönem de tartışma yaratan görüntüler sonrası Wuhan Viroloji Enstitüsü Laboratuvarı direktörü Shi Zhengli, “Bu iş herkesin düşündüğü kadar tehlikeli değil. İnsanların direkt olarak enfekte olması çok düşük ihtimal” ifadelerini kullanmıştı.

22 SAYFALIK RAPOR OKLARI ÇEVİRDİ

St. George’s Üniversitesi Onkoloji Profesörü Angus Dalgleish ve Norveçli bilim insanı Dr. Birger Sørensen’in hazırladığı 22 sayfalık corona virüsü raporu, salgının ortaya çıkışıyla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirmişti. Virüsün ABD ve Çin’in, ‘Gain of Function’ isimli araştırması kapsamında ortaya çıktığını öne süren Dalgleish ve Sørensen, çalışmaların izlerini gizlemek için Wuhan Viroloji Laboratuvarı’nda virüs üzerinde tersine mühendislik uygulandığını iddia etti.

BIDEN 90 GÜN SÜRE VERDİ

Göreve geldiği 20 Ocak’tan bu yana en büyük önceliğini corona virüsüyle mücadele ve aşılamaya veren Biden, salgınla ilgili iki senaryo olabileceğinden bahsetmişti. Biden, “Mevcut durumumuza göre istihbarat yetkililerimizin üzerinde durduğu iki ihtimal var. Ya enfekte olmuş bir hayvanla insanın teması ya da bir laboratuvar kazası. Ancak elde edilen veriler bu iki ihtimal arasında birinin öne çıkmasına yetecek düzeyde değil. Her iki ihtimalin de öne çıkan ve zayıf noktaları var. İstihbarat yetkililerine çağrım, çabalarını iki katına çıkararak elde ettikleri son bilgileri 90 gün içinde bizimle paylaşmaları” dedi.