Koronavirüsle ilgili sık sorulan sorular: Kilo etken mi, erkekler risk altında mı?

Yayın tarihi: 23 Mart 2020 Pazartesi 5:31 pm - Güncelleme: 23 Mart 2020 Pazartesi 5:31 pm

Koronavirüsle ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt veren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, virüsün erkekleri daha fazla etkilediğini, kilonun bir etken olduğunu söyledi. Yamanel, yaygın kanının aksine çocukların da virüse yakalandığını belirtti.

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’e konuşan Sağlık Bakanlığı bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Koronavirüs erkeklerde mi, kadınlarda mı daha çok görülüyor?”,”Virüsün zayıflık ya da fazla kilo ile bağlantısı var mı?” gibi sıkça sorulan soruları yanıtladı.

Yamanel’in cevapları şöyle:

‘RİSK ERKEKLERDE DAHA FAZLA OLUYOR’

Erkekler mi, kadınlar mı daha çok yakalanıyor?

“Erkekler tabii kronik hastalıklar erkekler de daha fazla gözüküyor. Mesela kronik kalp damar hastalıkları erkeklerde daha fazla görülüyor. Bu bir risk korona için. Sigara kullanımı erkeklerde daha fazla, o da tabii kronik akciğer hastalıklarına neden oluyor. Böyle olunca tabii risk erkeklerde daha fazla oluyor.”

Erkekler daha mı fazla yakalanıyor?

“Evet tabi risk faktörü olan hastalıklara erkeklerde daha fazla görüldüğü için sanki erkekler daha fazla yakalanıyormuş gibi oluyor yani.”

Kronik hastalıklar neler?

“Kronik kalp damar hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, tansiyon hastalığı bunlar.”

En tehlikeli meslek?

“En riskli meslek sağlık çalışanı olmak. En büyük tehlike sağlık çalışanlarında.”

Sağlık çalışanları dışında?

“Ondan sonra öyle bir sıralama yapamayız. Tamamen izolasyon ile ilgili mesela evde çalışan home office çalışanlar da tabii risk daha az, çünkü izole oldukları için risk daha az.”

KİLO FAKTÖRÜ

Virüsün kişinin kilosuyla bağlantısı var mı?

“Tabii… Kilolu olunca akciğer kapasitesi azalıyor. Akciğer kapasitesi azaldığı için de bu tip akciğer enfeksiyonları daha çok kilolu insanları zorlayabilir.”

Koronavirüs erkeklerde mi, kadınlarda mı daha çok görülüyor? Virüsün zayıflık ya da fazla kilo ile bağlantısı var mı? Bebekler de virüse yakalanıyor mu? Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, açıkladı.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Levent Yamanel, Tarafsız Haber Ajansına koronavirüs ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.”

ÇOCUKLARDA KORONAVİRÜS

Peki çocuklar da virüse yakalanıyor mu, onlarda belirtisi nasıl oluyor?

“Çocuklar da yakalanıyor, bebekler dahi yakalanıyor. Taşıyıcı olabilir. Hiçbir belirti vermeden geçirebilirler, hafif böyle ateş, gribal enfeksiyon gibi geçirebilirler, hafif geçirebilirler yani.

O yüzden zaten ilk okullar tatil edildi, taşıyıcılığı en aza indirmek için. En güzel önlem oydu. Kalabalık ortamda okullarda yayılıp çevreye dağılmasın diye, en güzeli okulları tatil etmek tabii. Çocukların da evde kalmaları lazım.”