Koronavirüse yakalananlar aşı yaptırabilecek mi? Prof. Dr. Mustafa Gerek açıkladı

Yayın tarihi: 13 Ocak 2021 Çarşamba 12:20 pm - Güncelleme: 13 Ocak 2021 Çarşamba 12:20 pm

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, 4 – 5 ay önce koronavirüse yakalanan aşı yaptırabileceğini açıkladı. Gerek, “Yeni hastalık geçirdiniz daha birkaç aylık bir zaman geçti, bu dönemde muhtemeldir ki yeterli antikorunuz vardır; bu aşamada aşı olunmasına gerek olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de uygulamasına başlanacağı açıklanan ve tartışmaların odağında olan Çin menşeili Sinovac firması tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına ilişkin yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Son olarak aşı çalışmalarında gönüllü olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gerek, yaklaşık 4 – 5 ay önce koronavirüse yakalanan kişilerin aşı olabileceğini açıkladı.

“4-5 AY ÖNCE HASTALIK GEÇİRENLER AŞI OLABİLİR”

Prof. Dr. Gerek, aşılanma politikasında antikor düzeyine bakarak seçim yapılmadığını, sınıflama ve öncelik sıralaması olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Gerek, öncelik sıralamasında 4-5 ay önce hastalığı geçirmiş kişilere aşı yapılmasında sakınca olmadığını belirterek, “Yeni hastalık geçirdiniz daha birkaç aylık bir zaman geçti, bu dönemde muhtemeldir ki yeterli antikorunuz vardır; bu aşamada aşı olunmasına gerek olmayabilir. Ancak kişi hastalığı geçirdiğini bilmiyorsa; çünkü toplumun büyük bir çoğunluğu herhangi bir semptom yaşamadan bu hastalığı geçirme şansına sahip olabiliyor. Dolayısıyla bu kişilerin aşı olmasında hiçbir sakınca yok” dedi.

“ANTİKORUN ALT SINIRI VAR”

Prof. Dr. Gerek, antikor seviyesinin herkeste ölçülmeyeceğini de ifade ederek, şunları söyledi:

“Antikor seviyesinin bir alt sınırı var. Bunun referans aralığı 0-0,99’dur. Alt sınırın üzerinde antikorunuz varsa, antikor pozitif olarak değerlendirilir. Bunun bir üst sınırı yok. Üst sınırından kastımız şu; ‘antikor en az şu kadar olmalı, antikor şu kadardan fazla olursa, başka bir şey olur’ gibi değerlendirmeler söz konusu değil. Alt limitini biliyoruz. Alt limitin üzerindeki her değer pozitif olarak ve sizi bu enfeksiyondan koruyacağı kabul edilir. Hatta hastalığı geçirmiş olan kişilerde antikor saptanmamış olsa bile bu virüsle tekrar karşılaştığı zaman vücuttaki hafıza hücreleri devreye girerek, yeniden antikor oluşturması, bu hastalığa karşı güçlü bir şekilde savunması ve engel olması söz konusudur”

“28 GÜN İLE ANTİKOR KAZANCIMIZ DAHA YÜKSEK OLACAK”

Prof. Dr. Gerek, antikorun koruma süresinin ne kadar olduğuna dair net bir bilginin olmadığını belirterek, “Henüz daha tam 1 yılı doldurmamış bir enfeksiyon süreciyle karşı karşıyayız. Zaman içerisinde görülecek bu antikorlar bizi ne kadar süreyle koruyor. Ayrıca ortalama 6-8 ay süreyle bu aşının koruyacağı tahmin ediliyor.” dedi.