Koronavirüse yakalanan aile hekimlerinin ücretleri kesiliyor

Yayın tarihi: 21 Nisan 2020 Salı 4:54 pm - Güncelleme: 21 Nisan 2020 Salı 4:56 pm

Koronavirüse karşı büyük risk altında çalışan aile hekimleri yaşadıkları sıkıntıları dile getirmeye devam ediyor. Aile hekimleri hastalandıklarında yerlerine çalışacak birini bulamazlarsa ücretleri kesiliyor.

İstanbul’da görev yaparken koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Aile Hekimi Dr. Yavuz Kalaycı’nın “Kızlarım küçük, sahip çıkarsınız değil mi?” mesajı herkesin yüreğini burktu.

Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Doktor Yavuz Kalaycı’nın son mesajı: Kızlarım küçük…

Kaybettikleri meslektaşlarının yasını tutan aile hekimleri yaşadıklarını sorunları Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’e anlattı.

İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Kutbettin Demir, sağlık çalışanlarına malzeme gönderilmesinde geç kalındığını ifade etti. Demir, mart aylarının ortalarında yurt dışından gelenlerin yoğun bir şekilde aile hekimliklerine yönlendirildiklerini ve dernek olarak kendilerinin bu süreçte itiraz ettiklerini belirtti.

MALZEMELER KALİTESİZ

Dr. Kutbettin Demir, şunları kaydetti:

Aile hekimlikleri yaşlılar, hamileler gibi risk gruplarının yüksek olduğu kesimlerin en çok geldiği yerler. Hastalık riski olanların aile hekimliklerine yönlendirilmesinin hatalı olacağını o dönemde Sağlık Bakanlığı’na bildirdik. Ayrıca o süreçte talep ettiğimiz koruyucu kıyafetler ya gelmemişti ya da gelenler kalitesizdi. Maalesef koruyucu malzeme gönderilmekte çok geç kalındı.

‘Bilim Kurulu masa başında ne derse desin gerçekler bu’

156 AİLE HEKİME KORONAVİRÜSE YAKALANDI

Demir, emin olmamakla birlikte Kalaycı ve halen İstanbul’da bu hastalıkla mücadele eden 83 aile hekimi, 50 ebe hemşire, 23’de personel olmak üzere halen 156 aile hekimliği çalışanının bu süreçlerde Kovid-10 virüsüne kaptıklarını tahmin ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle devam ettirdi:

Annesi ve babası da koronavirüse yakalandı. Önce 4 Nisan’da babasını birkaç gün sonra da annesini kaybetti. Arkadaşımız da entübe vaziyette tedavi görürken 19 Nisan sabahı kendisini kaybettik.

ÇALIŞILMAYAN GÜNLERİN KESİNTİSİ YAPILIYOR

Aile hekimliklerinin kolay ulaşılabilir olabilmeleri nedeniyle hastalıklarla mücadelenin ön safında olduğunu söyleyen Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

Buna rağmen doktorlara verileceği söylenen ödenekten faylanamadığımız gibi yönetmelik değişikliği yapılmadığından dolayı aile hekimlerinin maaşında hastalık vb gibi nedenlerle çalışmadıkları günlerde yerlerine birini bulamazlarsa ücretlerinden kesinti de sürüyor. Bu haksızlığın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz.

Koronavirüse yakalanan aile hekimlerine maaş cezası: Vekil bul deniyor