Koronavirüse yakalanan ablasının cenazesini tıbbi atık çıkışından aldı

Yayın tarihi: 11 Şubat 2021 Perşembe 3:40 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2021 Perşembe 3:40 pm

Ablası Nermin Yılmaz’ı koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede kaybeden ve cenazesini hastanenin tıbbi atık çıkışından aldığını söyleyen Sevgi Değirmenci Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

68 yaşındaki Nermin Yılmaz koronavirüse yakalandıktan sonra 10 Aralık’ta İstanbul’da bulunan bir özel hastaneye başvurdu. Yılmaz, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirirken cenazesini tıbbi atık çıkışından aldığını söyleyen kardeşi Sevgi Değirmenci, hastanenin ihmalleri ve kusurlu davranışları nedeniyle ablasını kaybettiğini belirterek, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda şikayette bulundu.

Değirmenci, kızları ve avukatıyla verdikleri dilekçenin ardından İstanbul Adalet Sarayı önünde basına açıklaması yaptı. Değirmenci şunları söyledi:

“Ablamı kendi imkanlarımızla götürdük hastaneye. 4-5 günlük tedavi sürecinden sonra taburcu olacağını söylediler. Ama maalesef ki her geçen gün bir terslik yaşandığını söylediler. Oysa değerlerini kendimiz takip ediyorduk sürekli. Bizi bu kadar umutlandırdıktan sonra, bir aylık süreçte hep umut, hep taburcu olacak konuşmaları. ‘Oksijen tüpü alın, evde tedavisi devam edecek’ denirken, maalesef ki bir ayın sonunda hastanenin tıbbi atık bölümünden, çöplerin, yemek atıklarının olduğu bir yerden cenazemizi aldık.

Maalesef ki ablamı hiçbir şey geriye getiremeyecek. Ama başka canlar yanmasın. İnanılmaz bir şey. Ayaklarıyla götürdüğüm insan. Ablam normal servise çıkarıldığı gün tekrar yoğun bakıma alındı. Bu süreçte sadece iki kez görüşebildik. Ondan sonra irtibatımız kesildi. 12 gün sonra cenazesini verdiler. Bir telefon geldi, ‘Hastanız ağırlaştı, müdahale ediliyor’ dediler. Biz gittiğimizde zaten hiçbir yetkili bulamadık. Doktorlar o gün yok oldu ortalıktan. Bir buçuk saat bekledikten sonra birisi çıktı ve hastamızı kaybettiğimizi söyledi. Bu kadar hiçbir açıklama yok. O kadar iyi giderken nasıl oldu? Nasıl bu duruma geldi bilemiyorum.

İhmal ve kusurların olduğunu düşünüyorum. Çünkü her şey çok iyi giderken birden hastamızın bu şekilde ölümü bizi şoke etti. Bizimle her hafta taburcu edilmesiyle ilgili görüşmeler yapıldı. Evde tedavi olması gerektiğini, çok dirençli olduğunu ve tedavilere cevap verdiğini söylerken maalesef ki bir ayın sonunda hastanenin tıbbi atık bölümünden, çöplerin, yemek atıklarının olduğu bir yerden cenazemizi aldık.”

“CENAZENİN TESLİM EDİLİŞ ŞEKLİ İNSANLIK DIŞI BİR DURUM”

Avukat Betül Bekar Demircan da müvekkilinin ablası Nermin Yılmaz’ın ölümünde kesinlikle ihmal ve kusur olduğunu düşündüklerini söyledi. Nermin Yılmaz’ın ölümünden sonra da ihmallerin devam ettiğini belirten Demircan, “Cenaze tıbbi atık çıkışından, çok ağır bir çöp kokusu eşliğinde, cenazesine saygı duyulmayacak bir şekilde yakınlarına teslim edilmiştir. Bu insanlık dışı durum dahi hastanenin ve ilgilenen doktorun hastaya, yakınlarına bakış açısını, özensizliğini ortaya koymaktadır. Biz aslında esasen hastanede covid-19 protokollerine uygun bir tedavi süreci yürütülmediğini düşünmekteyiz. Yaptığımız araştırmalar neticesinde öğrendik ki bu olaydan kısa bir süre sonra hastanenin koronavirüs servisi kapatıldı. Bu da iddialarımızı güçlendiren önemli bir detaydır diye düşünüyoruz” dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün de olayı soruşturduğunu belirten Avukat Demircan, Tabipler Birliği’ne şikayette bulunacaklarını, ayrıca maddi manevi tazminat davası açacaklarını söyledi.

ÖDEME FİNANS MÜDÜRÜNÜN BANKA HESABINA YAPILMIŞ

Avukat Demircan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Özel hastane, Yılmaz’ın hastaneye yatışı yapılmadan önce belirlenen tedavi süresi olan 5 gece için 10 bin TL peşin ödeme almış. Yatıştan itibaren 5’inci günden sonraki süreçte ise geceliği bin 500 TL üzerinden ödeme talep etmiş. Bu ödemelerin hiçbirinin karşılığında müvekkile ve eşine makbuz veya herhangi bir evrak vermeyen hastane, yine acil alınması gerektiği belirtilen ‘actemra’ isimli ilaç içinde 6’şar bin liradan 3 kez ücret istemiş, müvekkilimden toplam 18 bin TL ödeme alan hastane bu ödemeler için de herhangi bir makbuz vermemiş. Ayrıca bu ödemelerin bir kısmı elden alınmış bir kısmı da hastane finans müdürü olarak belirtilen kişinin hesabına ödenmesi istenmiş. Ödemeler hastanenin finans müdürünün hesabına yapılmış”