Koronavirüse Çinli zenginler mi davetiye çıkardı? Vahşi hayvanları yemek lüks sayılıyor

Yayın tarihi: 7 Nisan 2020 Salı 1:46 pm - Güncelleme: 7 Nisan 2020 Salı 1:48 pm

Dünya genelinde binlerce can alan koronavirüsün yayıldığı Çin’deki pazarda, vahşi hayvanlara zenginlerin talebi daha fazla. Nesli tükenmekte olan hayvanların restoranlarda satılması Asya ülkelerinde “lüks” olarak sayılırken, sadece koronavirüs değil, gelecekteki korkulan pandemilerin yaşanmaması ve engellenmesi için, küresel vahşi yaşam ticaretini durdurmak büyük önem taşıyor.

Çin’den başlayıp tüm dünyaya hızla yayılan ölümcül virüsle ilgili tartışmalar devam ederken virüsün çıkış noktası olarak gösterilen vahşi hayvan pazarlarıyla ilgili her gün yeni bir bilgi geliyor.

Koronavirüsün nasıl yayıldığı ilk kez görüntülendi… İşte mikroskop görüntüleri

Daha tehlikeli salgınlara kapı aralayacak nesli tükenmekte olan vahşi hayvanların tüketilmesi, bu ülkelerde lüksün göstergesi olarak kabul ediliyor. Uzmanlar büyük olasılıkla Çin’de vahşi hayvan satan bir markette başlayan koronavirüs pandemisinin küresel vahşi yaşam ticaretini durdurmak için bir dönüm noktası olduğunu söylüyor.

VAHŞİ DOMUZ, DİKENLİ VATOZ

Dünya çapında insanların diğer hayvanlarla bağını artırmak için çalışan Humane Society International’ın Vahşi Yaşam Müdürü Adam Peyman, Vietnam’da yemek söylemek için bir restorana girdiğinde şok olmuştu.

Menüde nesli tehlikede olan hayvanlardan geleneksel pirinç, erişte ve deniz ürününe kadar yemek vardı. Dikenli vatoz, oklu kirpi, yumuşak kabuklu kaplumbağa, vahşi domuz ve keçi de sunulan yemekler arasındaydı.

 

‘LÜKS SAYILIYOR’

Peyman “Bu yiyecekleri görmek bir sürprizdi. Ancak bu tür vahşi yiyecekler lüks sayılıyor” diyor. Egzotik yemekler bazı Asya ülkelerinde statü ve zenginlik belirtisidir.

Vahşi hayvanları yemek veya ilaç sektöründe kullanma arzusu, yasadışı yollarla tedarik edilen, hastalıklar için üreme alanı oluşturan ve virüslerin insanlara sıçrama şansını artıran vahşi hayvan ticaretini şekillendiriyor.

‘YASADIŞI KAÇIRILIP PAZARLARDA SATILIYOR’

Peyman “Vahşi hayvan tüketimi, özellikle türler arası hastalık taşıyan vahşi memeli hayvanlar insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu hayvanların yaban hayatından yasal olarak alınıp alınmadığını söylemek zor. Bazıları yasadışı bir halde kaçırılıp bu pazarlarda satılıyor olabilir” diyor.

Pazarlar Güneydoğu Asya’nın pek çok ülkesinde görülen tanıdık bir manzara. Canlı balıklar ve vahşi hayvanların yanında taze meyve-sebzeler satılıyor. Bu pazarlar, isimlerini, yiyecekleri ıslak tutmak için kullanılan erimiş buzdan alıyor. Bu su aynı zamanda zemini temizlemek veya kesilen hayvanların kanlarını yıkamakta da kullanılıyor.

Avrupa’da koronavirüsü yenen ilk ülke belli oldu!

BBC Türkçe’nin aktardğına göre Londra Zooloji Derneği Müdür Yardımcısı Profesör Andrew Cunningham “Islak pazarlar salgınlar için bir saatli bomba olabilir” diyor ve ekliyor: “Bu hayvanları sırf kendi erzak anlayışımız, eşyamız olarak talan etme biçimimiz bize bir şekilde geri dönüyor ve bu hiç şaşırtıcı değil.