Koronavirüs yeniden tırmanışa geçti

Yayın tarihi: 17 Haziran 2022 Cuma 1:02 pm - Güncelleme: 17 Haziran 2022 Cuma 1:03 pm

Dünya çapında 543 milyondan fazla insana bulaşan ve 6.3 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan koronavirüs salgını Avrupa’da yeniden yükselişe geçti.

Omicron varyantının alt mutasyonlarının da yayılmasıyla birlikte Avrupa’nın birçok ülkesinde koronavirüs vaka sayıları tırmanmaya başladı. Önceki varyantlara göre çok daha hızlı bulaştığı kanıtlanan Omicron varyantının hızla yayılmasını analiz eden İngiliz Financial Times gazetesi resmi verileri inceleyerek Fransa, İngiltere, Portekiz ve Almanya’da koronavirüs vakalarının tırmandığını ortaya çıkardı.

Haftalık koronavirüs verileri açıklandı

Sözcü’nün Financial Times’ın kapsamlı analizinden aktardığına göre; Portekiz’deki vakaların yüzde 80’inden fazlasının Omicron’un BA.5 alt varyantı olduğu tespit edilirken Almanya’da da son bir hafta içinde koronavirüse bağlı sebeplerle hastaneye yatış oranında artış gözlendi. Öte yandan Fransa ve İngiltere’de de vaka sayılarında artış kayıtlara geçti.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDEN KAÇMA İHTİMALİ VAR

Haberde, son dönemde ülkelerin test ve hastalık takip sistemlerini geri plana almasıyla birlikte mutasyonlara karşı önlemlerin yavaşlayabileceği belirtildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nde üst düzey görevde bulunan Piotr Kramarz, Omicron BA.4 ve BA.5 varyantlarının arttığına dikkat çekerken bu alt varyantların bağışıklık sisteminden kaçarak kişileri hasta edebileceğini söyledi.

VAKA VE HASTANEYE YATIŞ ORANINDA ARTIŞ

Portekiz’de BA.5 varyantının son bir ay içerisinde artarak ülke genelindeki vaka sayısını Ocak ayındaki Omicron dalgasına yakın seviyelere çektiği belirtilirken, Almanya’da da son 10 haftalık vaka sayısındaki düşüşün ardından son 10 günde vaka sayılarında ve hastaneye yatış oranında bir artış görülüyor.

Verilere göre Fransa’da ise Nisan ayının başından beri ilk kez hastaneye yatış seviyeleri tırmanışa geçti.

Türkiye’de 11 kişi daha Covid’den hayatını kaybetti