Koronavirüs tehdidi Nevruz programını etkileyebilir

Yayın tarihi: 11 Mart 2020 Çarşamba 2:08 pm - Güncelleme: 11 Mart 2020 Çarşamba 2:08 pm

Diyarbakır’da her yıl bir milyon kişinin katıldığı Nevruz kutlamalarının bu yılki hazırlıkları başladı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, koronavirüs salgını tehdidine karşı Nevruz kutlamaları planında bir değişiklik yapılabileceğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Azadî Partisi, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP-Bakur) Kürt parti ve kurumların ortak organizasyonu ile düzenlenen Nevruz bu yıl “Demokrasi, adalet, özgürlük için” sloganıyla kutlanacak.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bini aştı! Koronavirüs salgınında Türkiye’de ve dünyada son durum…

Bu yılki kutlamalar için yapılan basın açıklamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “2020 Nevruz’u, tarihsel ve dönemsel açıdan oldukça büyük bir öneme sahip bir Nevruz olacak” dedi.

Buldan, şunları kaydetti:

“2020 Nevruz’unu savaş politikalarının, hukuk dışı tecrit politikalarının, baskının, şiddetin, kayyım gasplarının çok yoğun yaşandığı bir döneme denk gelmesi itibariyle önemli bir Nevruz olduğunu ifade etmek isterim. Amed meydanı şuna tanıktır: 2013 Nevruz’una tanıktır. Amed meydanında 2013 Nevruzu’nda Sayın Öcalan’ın İmralı Cezaevi’nden göndermiş olduğu Türkiye halklarına, Ortadoğu halklarına ve Türkiye’nin demokratik çözümüne dair mektubunu gördü, Türkiye’deki Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümüne dair mektubunu gördü.”

DTK Eşbaşkanı ve HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk’ün okuduğu basın açıklamasında da şunlara dikkat çekildi:

“Savaşlara, ölümlere, zulüm, baskı, inkâr, imha ve tutuklamalara karşı bu yıl Kürt Milleti yeniden barışın, kardeşliğin, özgürlük ve eşitliğin sesi ve soluğu olmak için meydanlara, sokaklara ve alanlara inecek. Kendi taleplerini ve nasıl bir yaşam kurmak istediğini ve mücadele kararlılığını yeniden dünyaya duyuracak ve milyonlarca kişinin aynı anda etrafında halaya durduğu Nevruz ateşini harlayacak ve gürleştirecek. Amed’ten Mahabad’a, Hewlêr’den Kobanê’ye kadar Kürtler komşu halklarla birlikte dayatılan tekçiliğe karşı eşitliğin, özgürlüğün ve çok sesliliğin imkansız olmadığını yeniden haykıracak. 2020 Nevruz’u, Kürt halkının demokratik ve siyasal taleplerini, büyük bir coşku ve moral ile haykıracağı bir platform olacaktır”