Koronavirüs salgını kontrolsüz antibiyotik kullanımını artırdı, uzmanlardan uyarı geldi

Yayın tarihi: 14 Ocak 2021 Perşembe 10:32 am - Güncelleme: 14 Ocak 2021 Perşembe 10:32 am

Koronavirüs salgınının etkileri dünya genelinde artmaya devam ederken uzmanlar Türkiye’de de kontrolsüz antibiyotik tüketiminin arttığını bildirdi. Kontrolsüz antibiyotik kullanımının etkilerini anlatan Doç. Dr. Denizhan Dizdar, yurttaşları bilinçli ilaç kullanımı konusunda uyardı.

2019 yılının son günlerinde Çin’de tespit edilen ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yurttaşların hayatına birçok anlamda etki ederken Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımının arttığını açıkladı. Salgın sebebiyle hastaneye gitmek istemeyen yurttaşların antibiyotik kullanımının arttığı belirtilirken reçetesiz ve kontrolsüz antibiyotik kullanmamanın önemi vurgulandı.

Aşırı ve kontrolsüz kullanımda vücutta olumsuz etkiler oluşturabilecek olan antibiyotiklere ilişkin konuşan Doç. Dr. Dizdar “Hastane ortamından, toplu taşımadan çekinen hastaların önemli bir kısmı da hastaneye gelmiyor. Bu noktada ise bir şekilde antibiyotiğe ulaşıp, kullanmaya başlıyorlar. Maalesef bunlara rastlıyoruz. Daha önceden yazılıp, evlerinde bulunan antibiyotikleri bile panik halinde kullanıyorlar” dedi.

“BİR HASTALIKTAN KORUNURKEN, DİĞERİNE KAPI AÇILIYOR”

Antibiyotik tedavisinin bir sağlık profesyoneli kontrolünde uygulanması gerektiğinin altını çizen Dizdar, oluşabilecek problemleri şöyle anlattı:

“Antibiyotikler seçici bir ilaç değil. Hasta olan, olmayan tüm hücrelere etki edebiliyor. Vücutta ‘flora’ dediğimiz, yani bizimle yaşayan, mikroorganizmalar var. Bunlar besin sindiriminde, bağışıklıkta ve benzeri pek çok konuda bizimle beraberler. Antibiyotik alımında bu florayı oluşturan etkenleri de yok etmiş oluyoruz. Bu terazide, antibiyotik kullanımına dair kararın sağlık profesyonelleri ile verilmesi gerekiyor. Kontrolsüz kullanımda olumsuz etkileri olabiliyor. Bir hastalıktan korunurken, başka bir hastalığa kapı açılıyor. Antibiyotikler kuvvetli ilaçlar. Her ilacın karaciğerden, böbrekten sindirimi ve vücuttan atılması gerekiyor. Bu durum da vücudu zorlayabiliyor. Karaciğerde, böbrekte bilinmeyen bir hastalık varsa ve kişi, bunu bilmeden kendi kafasına göre antibiyotik alırsa 2 organa da zarar verir”

“HER KORONAVİRÜS HASTASINDA ANTİBİYOTİK KULLANILMIYOR”

Kovid-19 tedavisinde antibiyotik kullanımı ile virüsü yok etmek değil, fırsatçı enfeksiyonları engellemeyi amaçladıklarını söyleyen Doç. Dr. Denizhan Dizdar, sözlerine şöyle devam etti:

“Koronavirüs alt solunum yollarına, ciğerlere indiği zaman buradaki yapıları bozarak hem kendisi bir enfeksiyon oluşturuyor hem de akciğeri bunun üzerine binecek fırsatçı enfeksiyonlara karşı açık ve korumasız hale getiriyor. Tedavi içerisinde, biz pek çok yerden yakalamaya çalışıyoruz. Kovid-19 tedavisinde antibiyotik kullanımının mantığı, fırsatçı enfeksiyonları tedavi etmek. Bu her hasta için gerekli olmuyor, durumu daha ağır ve hastane yatışı gerektiren hastalar için uygulanıyor. Yani amaç, antibiyotikle koronavirüsü yok etmek değil. Onun tedavi ilaçları farklı.”