Koronavirüs raporu: Salgın işyerlerinde hızla yayıldı, şeffaf bilgilendirme yapılmadı

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2020 Perşembe 3:36 pm - Güncelleme: 14 Mayıs 2020 Perşembe 3:38 pm

Sosyal Haklar Derneği İstanbul Temsilciliği, dünyayı sarsan Covid-19 salgınının İstanbul’a etkilerini ele aldığı raporda, toplumun tüm bileşenlerinin ortaklaşacağı, emeği ile geçinen yurttaşları merkeze alan çok yönlü bir “pandemi sürecinden çıkış programına” ihtiyaç olduğu belirtildi.

SHD İstanbul Temsilciliği, Covid-19salgını sonrası İstanbul’da yaşanan hak ihlallerini tek tek sıraladı. Salgın döneminde yaşanan temel sorunlar ve nedenlerine değinilen raporda, salgın sırasında ölüm vaka ve sayılarının artışına neden olan yönetim hataları, kamu hizmetinin yetersizliği ve eşitsizliklerinden kaynaklanan sorunlar şöyle sıralandı:

• Hükümet, Covid-19 salgını etrafımızı sarmışken ilk resmi vaka açıklanana kadar yurtdışından gelenlerle ilgili karantina tedbirleri almakta gecikti. Umreden gelenlerin ülkenin her yerine salgını taşımalarına neden oldu.

SALGIN İŞYERLERİNDE HIZLA YAYILDI

• Ekonomik kaygılar gerekçesiyle ‘zorunlu olmayan üretimin’ durması için tedbir alınmadı. Böylece işyerlerinde ve fabrikalarda salgın hızla yayıldı. Ekonomik ön almaların yetersizliği ise işsizliğin artmasına sebep olurken küçük esnaf sorunları ile baş başa bırakıldı.

• Pandemiyi büyüten yönetemezlik unsurlarından biri de sokağa çıkma yasağı ve yardım dağıtma uygulamalarının plansızlığıydı.

• Sağlık emekçilerinin özverili çalışmalarına karşın koruyucu ekipman sorunları çözülemedi. Özel sağlık sisteminin salgın karşısında büyük oranda kar odaklı konumlanması nedeniyle işlevsiz kalabileceği ortaya çıktı.

ŞEFFAF BİLGİLENDİRME YAPILMADI

•Covid-19 vakaları ve vefatları hakkında şeffaf bir bilgilendirme yapılmayarak, salgına karşı mücadelenin planlanmasında aksaklıklara sebep olundu.

• Salgının ortasında yurttaş sıkıntı içerisindeyken Merkez-Yerel iktidar kavgasına girildi. Bütünlüklü bir mücadele programı oluşturulmayarak yurttaş mağdur edildi.

• Uzaktan eğitim altyapısının eksik ve yetersiz olduğu, diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı yetkisindeki yayınlarda ideolojik önyargıların çocuklara empoze edilmeye çalışıldığı görüldü.

Rapor’un sonuç bölümünde ise; merkezi bir planlama, işbirliği ve ortak akıl olmaksızın normalleşme sürecine geçilmesinin pandemi sorunlarını derinleştireceği belirtildi.

ÇIKIŞ PROGRAMI İHTİYACI

Salgının nüfus yoğunluğu itibariyle İstanbul açısından çok daha öldürücü sonuçları olacağı gibi sosyal ve ekonomik alanda ise büyük bir buhrana yol açacağı belirtilerek “Bu süreçte yurttaşın yaşamını normalleştirecek, sosyal ve ekonomik yaraları saracak, toplumun tüm bileşenlerinin bütünlüklü olarak hazırlayacakları çok yönlü bir ‘pandemi sürecinden çıkış programına’ ihtiyaç bulunmaktadır” denildi.