İşsizlik rekor kırarken AKP, Afrika’ya yardımı 5 milyona çıkardı

Yayın tarihi: 21 Mart 2020 Cumartesi 10:50 am - Güncelleme: 21 Mart 2020 Cumartesi 12:29 pm

Türkiye’nin Afrika Kalkınma Bankası’ndaki payının 800 milyon dolara (5 milyar TL) çıkarılması Meclis’te kabul edildi. Cumhurbaşkanı’na da 26 milyar TL’ye kadar aktarım yetkisi verildi. CHP, krizin ortasında bütçeden Afrika’ya milyarlarca lira aktarılmasına tepki gösterdi.

Meclis’te koronavirüse karşı alınacak tedbirlerin görüşülmesi beklenirken, Afrika Kalkınma Bankası’na yapılması planlanan para aktarımına ilişkin karar alındı.

Geçen hafta Dışişleri Komisyonu’ndan da geçirilen anlaşma çerçevesinde, Türkiye’de Afrika Kalkınma Bankası’ndaki payının 800 milyon dolara (5 milyar TL) çıkarılması kabul edildi. Anlaşma ile Cumhurbaşkanı’na da bu miktarı beş katına yani 4 milyar dolara (26 milyar TL) çıkarma yetkisi verildi.

CHP’li vekillerinin tepkilerine karşın yasa teklifi, AKP’nin oylarıyla Meclis’ten geçirildi.

‘8 MİLYON İŞSİZE GÜVENCE YOK’

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Utku Çakırözer, ”Dünyada iki kriz var. Biri Korona krizi, diğeri ekonomik kriz ve bunlar iç içe geçmiş durumda. Türkiye’de 8 milyon işsiz var. Ama dün açıklanan pakette emekçiye hiçbir güvence yok. Çocuğuna bakmak zorunda olan ebeveynlere kamuda idari izin ve özel sektörde ücretli izin yok. Halkın ödeyemediği kredi ve kredi kartlarının ertelenmesi yok. Su, doğal gaz, elektrik faturalarının ertelenmesi yok, esnafın kirasına erteleme yok. ‘Bu eksikleri nasıl tamamlarız’ diye konuşmamız gerekirken Afrika Kalkınma Bankası’nın sermaye artırımına olağanüstü oranda artışla katılmanın özellikle böylesine bir dönemde doğru değil” dedi.

Çakırözer, Afrika’ya aktarılacak olan bu paranın küresel salgına karşı yurttaşların korunması için bütçenin esnafın, işçinin, öğrencinin ve sağlık çalışanlarına aktarılmasını istedi.