‘Koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 1 milyondan çok daha fazla’

Yayın tarihi: 30 Eylül 2020 Çarşamba 6:58 pm - Güncelleme: 30 Eylül 2020 Çarşamba 7:04 pm

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, dünya genelindeki koronavirüs kaynaklı ölüm sayılarının 1 milyondan fazla olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptı. Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin düzenlenen etkinliğe video konferans yoluyla katıldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısının dün itibarıyla 1 milyonu geçtiğinin teyit edildiğini belirterek, “Gerçek sayı kesinlikle bundan daha yüksek.” dedi.

Salgının dünya genelinde gidişatına değinen Ghebreyesus, “Dün, Kovid-19’a karşı ortak mücadelemizde tatsız bir dönüm noktası oldu. Bir milyon insanın bu yeni virüsten dolayı hayatını kaybettiği teyit edildi. Gerçek sayı kesinlikle bundan daha yüksek. Daha fazla insan da dünyanın her yerindeki hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor.” dedi.

Bireylerin, toplumlar ve ekonomilerin korku ve belirsizliğin pençesinde olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Bilim, bize yeni testler, terapötikler ve umarız ki bir aşı şeklinde çözümler sunuyor. Ancak dayanışma olmadan bilim ve çözümler etkisiz kalacaktır.” uyarısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Ghebreyesus’un açıklamaları akıllara Türkiye’de açıklanan verilerin şeffaflığına yönelik tartışmalara getirdi.

Geçtiğimiz gün, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de Sağlık Bakanlığı’nın Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi’nden alındığını ileri sürdüğü belgeyi paylaşarak “Koca’nın bin 512 hasta var dediği gün 29 bin 377 vaka vardı” iddiasında bulunmuştu.

Şoke eden belgeyle Bakan Koca’ya seslendi: Gerçekleri söylemenin vakti geldi