ABD’deki tarihi çöküş doları nasıl etkiledi? İşte dolarda son durum…

Yayın tarihi: 13 Mart 2020 Cuma 4:40 pm - Güncelleme: 13 Mart 2020 Cuma 4:47 pm

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, piyasaları da vurdu. ABD piyasalarının 1987 yılından bu yana en büyük düşüşü yaşarken, dün tarihe ‘kara perşembe’ olarak geçti. Borsa İstanbul’da kayıp yüzde 7’nin üzerine çıktı. Dolar 6,30 lira, euro 7,07 liradan işlem görüyor. Dolara talebin artmasıyla çarşamba günü 6.20 civarında olan dolar/TL dün gece 6.31’e çıktı. Yeni güne ise 6.3063’ten başladı. Öğlen itibarıyla 6.2710’a gerileyen dolar/TL yeniden 6,30’a yükseldi. Euro ise 7 lira civarında seyrediyor.

Dünya koronavirüs salgınının yarattığı panikle başa çıkmaya çalışırken petrol krizi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Avrupa’ya seyahat yasağı’ açıklaması belirsizlikleri ve paniği artırdı.

Daha bir ay önce tüm zamanların en yüksek seviyelerini gören S&P 500 endeksi ise geçen ayki seviyesinden yüzde 20 daha aşağıda. Amerikan Merkez Bankası (Fed) acil eylem planı açıklayarak piyasaya 1 trilyon dolar daha verme kararı aldı. Son bir ay içerisinde corona virüs endişeleriyle dünyadaki hisse senedi piyasalarının kaybı 14 trilyon dolar oldu.

Bitcoin ile birlikte birçok kripto parada büyük düşüşler meydana gelirken kripto para piyasalarının BTC’nin ardından en değerli ikinci kripto para birimi Ethereum (ETH) ağında işlemler durma noktasına geldi.

Bitcoin’de tarihi çöküş!

JAPONYA DA SERT DÜŞÜŞ

Asya işlemlerinde de Japon Nikkei Borsası yüzde 10 düşerek 2008 finansal krizinden bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. Commsec Sydney analisti James Tao, “Piyasalarda büyük bir panik havası var” diyor.