Koronavirüs iflasları başladı! 6 büyük tavuk şirketi iflas bayrağını çekti…

Yayın tarihi: 16 Mart 2020 Pazartesi 12:46 pm - Güncelleme: 16 Mart 2020 Pazartesi 1:05 pm

Koronavirüs nedeniyle ülkelerin sınırlarını kapatması ve ticari faaliyetlerin azalmasının ardından ilk iflas haberleri de geldi. Türkiye’de tavuk ihraç eden altı tavuk çiftliği iflas etti, 6 milyon tavuk ise kesime gönderildi.

Koronavirüs nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti. Salgının yol açtığı tehlike sonrası ülkeler sınırlarını kapattı. Ticari faaliyetler de azaldı. Türkiye’de tavuk ihraç eden şirketler, koronavirüsün etkilediği ülkelere tavuk gönderemeyince iflas bayrağını çekti.

6 TAVUK ÇİFTLİĞİ İFLAS ETTİ

Tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs birçok alanda üreticiye darbe vurdu. Salgının en çok etkilediği sektörlerden olan yumurta üreticiliğinde altı tavuk çiftliği iflas etti, 6 milyon tavuk ise kesime gönderildi.

Otomotiv devleri Avrupa’daki tesislerini teker teker kapatıyor

Virüs salgını nedeniyle İran, Irak, Azerbaycan, Kuveyt, Katar ve Suriye’ye yumurta gönderemediklerini aktaran Konya Yumurta Üreticileri Başkanı İsmail Saraçoğlu, sektörde iflasların başladığını aktardı.

Türkiye genelinde 6 milyon tavuğun kesime gönderildiğini belirten Saraçoğlu, “Geçtiğimiz yıl Irak Türkiye’den yumurta vb. bazı gıda ürünlerinin alımını durdurmuş ve sektör daralmaya gitmişti. Şimdi de koronavirüs nedeniyle ihracat yaptığımız İran, Suriye, Kuveyt, Katar, Azerbaycan ve diğer ülkelere yumurta gönderemiyoruz. Haftada yaklaşık 280-300 TIR yumurtayı ihraç ederdik ama son bir aydır koronavirüsten dolayı sınırlar kapatılınca sektör perişan oldu” dedi.

Koronavirüs havayolu şirketlerini de vurdu… İlk iflas geldi!

YUMURTANIN KOLİSİ 6-7 LİRAYA DÜŞTÜ

Yurt dışına yumurta gönderemedikleri için yumurta kolisinin ülke içinde 6-7 liraya kadar düştüğünü ifade eden Saraçoğlu “İhracat yapamadığımız için üretim fazlası yumurta ülkede kaldı. Şu an üreticimiz bir yumurtayı 36 kuruşa üretiyor. İhracatta yaşanan sorunlardan dolayı yumurtanın kolisi 6-7 liraya düştü. Şu an yumurtanın kolisinden 3 lira zarar ediyoruz” şeklinde konuştu.

Albayrak’tan koronavirüs açıklaması

Yaşanan ihracat sorunlardan dolayı yaklaşık 6 milyona yakın tavuğun kesime gönderildiğini aktaran Saraçoğlu, “Yumurtaları ihraç edemememizin yanında tavuklarımız için gerekli besin ürünlerini de yurt dışından ithal edemiyoruz. Tavuklarını besleyemeyen üreticimiz Türkiye genelinde yaklaşık 6 milyon tavuğu kesime gönderdi.

Yumurta sektöründe bu sorunlar devam ederse 110 milyon olan tavuk varlığımız 100 milyonun altına düşer. Şu an benim bildiğim kadarıyla son bir ay içerisinde 6 büyük tavuk çiftliği kapatıldı. Yüzlerce çalışan işsiz kaldı. Eğer süreç bu şekilde devam ederse iflasların ardı arkası kesilmez” ifadelerini kullandı.