Koronavirüs için korkutan uyarı: İçme ve atık sulardan virüs bulaşabilir

Yayın tarihi: 16 Nisan 2020 Perşembe 10:45 am - Güncelleme: 16 Nisan 2020 Perşembe 10:46 am

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), hazırladığı raporda Kovid-19’un sağlık üzerindeki etkisi için içme suyu ve atıksular konusunda alınması gereken önlemleri sıraladı. Raporda, virüsün atık sularda canlılığı birkaç saatten birkaç güne kadar sürdürebildiği yer aldı

Koronavirüs bile engel olmadı… İstanbul’un göbeğinde fuhuş pazarlığı

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, Kovid-19 salgınını su ve atıksular açısından değerlendiren bir rapor hazırladı. Raporda, koronavirüsün atıksularda, canlılığını birkaç saatten birkaç güne kadar sürdürebildiğine dikkat çekildi. İstanbul’da kentsel atıksuların yüzde 68’i sadece ön arıtmadan geçirilerek boğaza bırakılıyor. Bazı atıksular peyzaj bitkilerinin sulamasında kullanılırken bazı kentlerde ise kanalizasyon suları sulama amaçlı kullanılıyor. Bu durumun virüslerin insana taşınmasında önemli risk oluşturduğuna dikkat çeken ÇMO, bu işlemlerin su ve atıksu yönetimlerince engellenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Asya ülkelerinde koronavirüs bilançosu açıklandı

ARIZALI TUVALETLER RİSK TAŞIYOR

  • ÇMO, virüs için apartmanlarda arızalı tuvaletlerden yayılması riskinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
  • Merkezi su arıtma sistemleri ve şebekelerin dezenfeksiyonu ile ilgili kontroller daha fazla yapılmalı.
  • Konut girişlerinden alınan su numunelerinde kontroller sürekli yapılarak şebekede meydana gelebilecek mikrobiyolojik kirlenme izlenmeli, bu doğrultuda gerekli tedbirler alınmalı.
  • Merkezi Su Arıtma sisteminin bulunmadığı yerleşim alanlarında; kaynaktan temin edilen sular mutlaka dezenfekte edilerek kullanılmalı.
  • Banyo ve tuvaletler gibi ortak havalandırma boşluğu kullanılan yerlerde havalandırmanın sadece dışarı yönlü gerçekleştiği kontrol edilmeli. Dışarıya doğru akım oluşmuyorsa değiştirilmeli veya gerekli olmadıkça kapalı tutulmalı.
  • Banyo ve tuvaletler; çamaşır suyu gibi kimyasallarla düzenli olarak dezenfekte edilmeli, sifon çekilmeden önce klozet kapağı kapalı tutulmalı.
  • Atıksu borularında kaçak, çatlak, vb. tespit edilerek onarılmalı, kanalizasyon sistemi dışına yayılması engellenmeli.

SULAR İÇİN KOVİD-19 TEHLİKESİ VAR MI?

Bu konuda Türkiye’de henüz bir çalışma yok. ÇMO İstanbul Şubesi de bu nedenle dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarının yaptığı bilimsel çalışmaları referans aldı. Raporda yer alan örneğe göre 2003 yılında Hong Kong’da 50 katlı bir binada SARS virüsünün başka dairelere taşınmasıyla 342 kişi enfekte oldu ve 42 kişi hayatını kaybetti. Bu duruma banyolarda suyu boşalmış sifonlar ve doğru projelendirilmemiş havalandırma sistemlerinin neden olduğu tespit edildi.

Korona özgürlüğü vurdu! Dokuz ülke Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni askıya aldı!