Koronavirüs için iyi haber! Anahtar enzim…

Yayın tarihi: 21 Şubat 2020 Cuma 4:12 pm - Güncelleme: 21 Şubat 2020 Cuma 4:15 pm

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp dünyaya yayılan ölümcül Koronavirüs ile ilgili kötü haberler gelmeye devam ederken bir de iyi bir haber geldi. Koronavirüs için dünya çapında çalışan uzmanlar ölümcül salgının tedavisi için çok önemli bir buluşa imza attı.

Koronavirüs, İran’dan sonra İsrail’e de sıçradı!

Henüz belirli bir tedavisi bulunamayan koronavirüs için yapılan çalışmalarda önemli bir sonuca varıldı. Bilim insanları, Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) insan hücrelerine tutunmasını ve yayılmasını sağlayan “çivi proteini” adı verilen enzimin yapısını çözmeyi başardı.

ANAHTAR ENZİMİ

ABD’nin Teksas Üniversitesinden araştırmacılar, Koronavirüs’ün genom haritası kullanılarak üretilen numuneler üzerine yaptıkları çalışmada insan hücresine nüfuz etmesini sağlayan “anahtar” enzimi tespit etti.

Koronavirüs numunesini laboratuvar ortamında insan hücreleriyle birleştiren araştırmacılar, krojenik elektron mikroskopisi adı verilen yöntemle hücreleri eksi 150 derecede soğutarak etkileşim halindeki enzimlerin kristalize olmasını sağladı.

Bu yolla koronavirüsün bulaşıcılığını sağlayan çivi proteinin haritasını çıkaran araştırmacılar, aynı zamanda insan hücresinde hangi enzimin koronavirüsün tutunmasını sağladığını da keşfetti.

AŞI ÇALIŞMALARINA HIZ KAZANDIRMASI BEKLENİYOR

Koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 2120’ye yükseldi

“Angiotensin Dönüştürücü Enzim 2” (ACE2) adlı protein enziminin, koronavirüse hücre kapısını açan “kilit” işlevi gördüğü belirlendi. Araştırmacılar, aynı enzimin, Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromuna (SARS) yol açan koronavirüs için de alımlayıcı rol üstlendiği ancak Kovid-19’un hücreye SARS’tan 10 ila 20 kat daha sıkı bağlandığına dikkati çekti.

Çivi proteininin yapısının çözülmesinin Koronavirüse karşı aşı geliştirme çabalarına hız kazandırması bekleniyor.