Umut veren gelişme! Koronavirüs aşısını ilk deneyen kadın: Kendimle gurur duyuyorum

Yayın tarihi: 17 Mart 2020 Salı 8:47 am - Güncelleme: 17 Mart 2020 Salı 1:19 pm

ABD’de koronavirüse karşı geliştirilen aşının ilk denemesi, 43 yaşındaki gönüllü Jennifer Haller üzerinde yapıldı. Aşı sonrası duygularını dile getiren Haller, “Herkesin çaresiz hissettiği bir durumun aşılmasına katkı sağlayabildiğim için çok heyecanlıyım. Kendimle gurur duyuyorum. Bana sağlanan ayrıcalık için teşekkür ederim” dedi.

Amerikalı yetkililer koronavirüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen aşının ilk denemesini bir gönüllü üzerinde yaptı. Seattle kentindeki Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsü’nde görev yapan bilim insanları, rekor bir hızda geliştirilen aşının ilk klinik çalışmalarını pazartesi günü başlattı.

CHP’den salgın raporu: Sistemin tümüyle çökmesi tehlikesi var

Amerikan haber ajansı Associated Press’in (AP) haberine göre, küçük bir teknoloji şirketinde operasyonlar müdürü olarak çalışan ilk denek Jennifer Haller’e bir muayene odasında aşı enjekte edildi. Üç kişinin de sırada olduğu, toplamdaysa 45 gönüllüye birer ay arayla iki doz aşı uygulanacağı bilgisi verildi.

“KENDİMİ HARİKA HİSSEDİYORUM”

İlk dozu alan 43 yaşındaki Jennifer Haller, tüm dünyada endişe yaratan virüsün kontrol altına alınması çalışmalarına yardım etmek istediğini söyleyerek, “Hepimiz çok çaresiz hissediyoruz. Bu, bir şey yapabilmem için harika bir fırsat” dedi.

İki çocuğunun bu denemeye katılmasını ‘havalı’ bulduğunu anlatan Haller, ilk dozu aldıktan sonra odadan çıkarken de “Kendimi harika hissediyorum” dedi.

DÖRT HAFTA SONRA İKİNCİ BİR DOZ DAHA ALACAK

Birkaç hafta gönüllülük için bir telefon aldığını anlatan Haller, formu doldurduğunu ve gerekli tıbbi testleri geçtikten sonra ilk kişi olarak seçildiğini anlattı. Haller, herkesin çaresiz hissettiği bir durumun aşılmasına katkı sağlayabildiği için çok heyecanlı olduğunu belirtirken, “Kendimle gurur duyuyorum. Bana sağlanan ayrıcalık için teşekkür ederim” dedi.

Haller, Deneme sürecinde bir günlük tutması gerektiğini ve düzenli olarak ateşini ölçtüğünü, yaklaşık dört hafta içinde ikinci bir doz aşı daha alacağını söyledi.

“AŞIDA VİRÜS YOK”

Haller’a, aşı nedeniyle herhangi bir endişe duyup duymadığı da soruldu. “Aşıda virüs yok. Bu çalışma sırasında virüse maruz kalmayacağım” diyen Haller, yine de insanlar üzerindeki ilk denemenin ‘mutlak bir bilinmezlik’ içerdiğini belirtip “Buna hazırım” diye konuştu.

Sosyal medyadaysa, Haller’ın ‘bir kahraman olduğuna’ dair sayısız mesaj paylaşıldı.

“BAŞARILI OLURSA PİYASAYA SÜRÜLMESİ 12-18 AY SÜRER”

İlk denemede, aşının ilk dozlarını Haller’ın yanı sıra üç gönüllü daha aldı. Söz konusu çalışmaya toplamda 45 gönüllünün katılması planlanıyor. Diğer gönüllülere ilk doz bir ay sonra verilecek. Amerikan Ulusal Alerji ve Enfeksiyonlu Hastalıklar Enstitüsü’nün Başkanı Anthony Fauci ise bu çalışmanın rekor bir hızla başlatıldığını söylese de, “Deneme başarılı olsa bile aşı yaygın kullanıma 12 ila 18 ay içinde sunulabilecek” dedi.

Türk bilim insanı, koronavirüs aşısı için Çinli ilaç devi ile anlaştı

ÇALIŞMANIN BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Çalışmanın başkanlığını yapan Dr. Lisa Jackson da, ”Biz şimdi koronavirüsü ekibiyiz. Bu acil durumda herkes yapabildiği ne varsa yapmayı istiyor” ifadesini kullandı.

Sağlık yetkililerine göre virüse karşı koruyucu bir aşı üretmek en az bir ile bir buçuk yıl sürebilir.

Beyaz TV’de, Türkiye’de koronavirüsten ölenlerin sayısı açıklandı

ÇALIŞMANIN DETAYLARI

Aşının test çalışmalarına genç ve sağlıklı 45 gönüllü denek katılıyor. Deneklere yapılan aşı henüz virüs barındırmıyor. Amaçlanan, denenen aşıların endişe verici hiçbir yan etki göstermediğini kontrol ederek daha geniş kapsamlı testlere uygun zemin hazırlamak. Pazartesi günkü bu önemli gelişme aslında, aşının güvenli olduğu ve işe yarayacağını kanıtlamak için insanlar üzerinde yapılacak klinik çalışmaların sadece başlangıcını oluşturuyor.

İçişleri Bakanı Soylu, kısmi koronavirüs karantinasının gerekçesini açıkladı