Koronavirüs havayolu şirketlerini de vurdu… İlk iflas geldi!

Yayın tarihi: 6 Mart 2020 Cuma 10:32 pm - Güncelleme: 6 Mart 2020 Cuma 10:36 pm

Koronavirüs tehdidi havayollarını ve uçuş sayılarını da vurdu. Uzmanlara göre; yayılan koronavirüsün havayollarına maddi kaybı 113 milyar dolara kadar çıkabilir. Rakamlar ve uzman analizleri  iflasların kaçınılmaz olacağı ortayarken ilk iflas haberi de  geldi.

İngiltere merkezli havayolu şirketi Flybe hem mali sorunlar hem de coronavirüsün etkisi nedeniyle iflas ettiğini açıkladı.  Merkezi Exeter’de bulunan Flybe’den yapılan açıklamada hava yolu şirketinin iflas ettiği belirtilirken, yolculardan havaalanlarına gitmemeleri istendi.

Koronavirüs tehdidi havayollarını ve uçuş sayılarını da vurdu. Uzmanlara göre; yayılan koronavirüsün havayollarına maddi kaybı 113 milyar dolara kadar çıkabilir. Rakamlar ve uzman analizleri  iflasların kaçınılmaz olacağı ortaya koyuyordu.  İflas tahminlerini destekleyen  ilk haber, ekonomik sıkıntı yaşayan İngiliz havayolu Flybe’den geldi. Salgının bilet satışlarını düşürmesiyle birlikte dün İngiliz havayolu Flybe’nin binlerce çalışanı ise işsiz kaldı.

 

İran’da karantina merkezinin başhekimi de koronavirüse yakalandı

 

 

Havayolu şirketlerinden gelen son bilgiler ise söyle:

  • Alman havayolu grubu Lufthansa dün yaptığı açıklamada, düşük talep ve koronavirüsün yayılması nedeniyle Mart ayının sonuna kadar 7 bin 100 uçuşu iptal ettiğini belirtti.
  • İsviçre Uluslararası Hava Hatları ve Avusturya Havayolları’nı içeren grup, kapasitesini yüzde 25’e kadar azalttı.
  • S&P 1500 Havayolları Endeksi’nde, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin küresel havayolu gelirine 113 milyar dolarlık potansiyel bir darbe işaret etmesinden sonra yüzde 5,8 düşüş yaşandı.
  • ABD havayolu Southwest gelir uyarısı verdikten sonra yüzde 3.9 düşerken, United Airlines ve JetBlue Airways uçuşları kesti ve maliyet kontrollerine başladı.
  • Cruise operatörleri Carnival Corp, Royal Caribbean Cruises ve Norveç Cruise Line yüzde 10,5 ile yüzde 13,3 arasında gelir kaybı yaşadı.

 

Koronavirüs nedeniyle ilk kez bir Türk hayatını kaybetti

 

Öte yandan Flybe tarafından yapılan açıklamada, tüm uçuşların iptal edildiği ifade edilerek yolculara hava alanlarına gitmeme çağrısı yapıldı. Şirketin Genel Müdürü Mark Anderson, firmanın iflası önlemek için mümkün olan tüm adımların attığını, ancak fon sağlama zorluklarının üstesinden gelemediğini ifade etti. Anderson, “İngiltere en büyük bölgesel varlıklarından birini kaybetti. Flybe, 20 yıldır Birleşik Krallık havacılık endüstrisi, bölgesel toplulukları, insanları ve işletmeleri birbirine bağlıyordu” dedi.