Koronavirüs hastasına teması olsa da belirti göstermeyenlere test uygulanmayacak!

Yayın tarihi: 19 Haziran 2020 Cuma 11:34 pm - Güncelleme: 19 Haziran 2020 Cuma 11:34 pm

Sağlık Bakanlığı, Diyarbakır İl Sağlık Müdürülüğü aracılığıyla pandemi hastanelerine verdiği talimatla Kovid-19 hastasına temas eden ancak semptom göstermeyen kişilere test uygulamasını durdurdu.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs semptomu göstermeyen, temaslı kişilere test uygulamasını durdurdu. Bakanlık, koronavirüs semptomları gösterenlere test yapılmasını da yetkilendirilmiş hekimlerin e-imzalı onayına bağladı. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, koronavirüsle mücadelede bir “başarı öyküsü” çizildiğini, ancak normalleşme ile birlikte bu başarı öyküsünün sekteye uğradığını belirterek, kararın bu başarı öyküsünü devam ettirmek için “hasta sayısının az gösterilmesi” üzerine alındığını dile getirdi.

Normalleşme ile birlikte Diyarbakır, Ankara, Antep, Konya, Batman, Adana, Bursa gibi illerde koronavirüs günlük vaka sayısında her gün artış yaşanırken Sağlık Bakanlığı, test yapmaya sınırlama getirdi. Bakanlık, koronavirüs vakalarıyla temaslı olsa da koronavirüs semptomu göstermeyenlere test yapmayı durdurma kararı aldı. Bakanlık, semptom gösterenlere test yapılmasını da hastaneler tarafından görevlendirilmiş belli hekimlerin e-imzalı onayı şartına bağladı. Bakanlığın gönderdiği talimat doğrultusunda il sağlık müdürlükleri de pandemi hastanelerinin yetkililerini mesajla bilgilendirdi.

SEMPTOM ARANACAK

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nden gönderilen mesajda, Sağlık Bakanlığı’nın semptom göstermeyen hastalara, test yapılmayacağı belirtilerek, “Bakanlık VTC notları; semptomsuz temaslılar daha test yapılmaması talimatı verildi. Yarından itibaren Covid testi için hastanelerde hekim arkadaşlar elektronik imza ile test isteyebilecekler. Covid testi yetkisi için hekim arkadaşları yetkilendirmek gerekecek. Covid testi yetkisi için hekim arkadaşları uyaralım sıkıntı ortaya çıkmasın. Gerçek semptomlu hastalardan test alalım” ifadelerine yer verildi.

KARANTİNA ÖNERİSİ

Koronavirüs vaka sayısının günlük artış sayısı 58 olarak kaydedilen ancak normalleşme ile birlikte günlük vaka artışının 100’e yükseldiği Diyarbakır’da koronavirüslü kişilerle teması bulunanların test yaptırmak amacıyla başvurduğu Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Hastanesi yetkilileri tarafından “Sağlık Bakanlığının sistemi çöktü” denilerek, test yapılmadan geri çevrildi. Test için başvuranlara, “kendilerini karantinaya almaları” önerisi yapılarak evlerine geri gönderildi.

Bakanlık kararını değerlendiren Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, Kovid-19 ile mücadelenin bir başarı öyküsü çizildiğini, ancak normalleşme ile birlikte artan hızlı artışın, bu başarı öyküsünü sekteye uğrattığını belirterek, kararın bu başarı öyküsünü devam ettirmek için hasta sayısını az gösterilmesi üzerine alındığını dile getirdi.

‘BAŞARI ÖYKÜSÜ ÇİZİLMEK İSTENİYORDU’

Normalleşmeye kademeli olarak geçilmemesi nedeniyle hızlı bir vaka artışının yaşandığına işaret eden Yerlikaya, “Şu anda toplum hızlı normalleşmenin sıkıntısını yaşıyor. Bir başarı öyküsü çizilmek isteniyordu. Ama normalleşme ile birlikte bir baktılar vaka sayıları arttı. Bunun için vaka sayısını düşük göstermeye eğilimine girdiler. Yani ‘Bakmazsan göremezsin’ anlayışı. Test olmazsa hasta da görülmez. Bunun için test yapmama yoluna girdiler. Test ne kadar az olursa o kadar hasta sayısı da az görülecek” diye konuştu.

YAYILMAYA ONAY VERİLİYOR

Kovid-19 bulaşmış kişilerle temaslı kişilere test yapılmayarak izole edilmemesinin toplum için riskli olduğunu dile getiren Yerlikaya, “Bu hastalığın yayılmasına onay vermek anlamına gelir. Bu dile getirilen sürü bağışıklığına onay vermek anlamına gelir. Bu durum hastalığın hızlı bir şekilde yayılmasına neden olur. Bulaşma hızına bağlı olarak yoğun bakımlık hasta sayısını da artıracak. Yani bu kararın bir bedeli olur” ifadesini kullandı. (MA)