Koronavirüs fırsatçılığı: Öğrencilerin ‘oturamadıkları’ evlerine zam

Yayın tarihi: 14 Aralık 2020 Pazartesi 10:29 am - Güncelleme: 14 Aralık 2020 Pazartesi 10:29 am

Koronavirüs tedbirleyle birlikte uzaktan eğitim de hayatımıza girdi. Uzaktan eğitim nedeniyle memleketlerine dönen öğrenciler, oturmadıkları halde ev kiralarını ve yurt ücretlerini ödemeye devam ediyor.

Birgün’den Furkan Gelici’nin haberine göre, Üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte öğrencilerin karşı karşıya kaldığı sorunlardan birisi de öğrenci evleri ve yurtlar. Pek çok öğrenci uzaktan eğitim süresince memleketinde olmasına rağmen üniversitelerin bulunduğu şehirlerdeki ev kiralarını ve yurt ücretlerini ödemeye devam ediyor. Birçoğu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca ilk başta üniversitelerin 3 hafta süreyle tatil edileceği bilgisi verildiğinden dolayı memleketine ders kaynaklarını ve araç gereçlerini almadan döndü. Sonrasında gelen şehirlerarası ulaşım kısıtlaması ve salgının iyice yayılması nedeniyle geri dönme şansı ortadan kalkan öğrenciler, çevrimiçi dersleri takip etme konusunda zorluk yaşıyor.

Üniversitelerin tatil edileceği haberini aldıktan sonra memleketine dönen İstanbul Üniversitesi’nden ismini paylaşmak istemeyen bir öğrenci, “Salgının ilk günlerinde okulları 3 hafta tatil edeceklerini söylediler ve ben de ona göre hazırlanıp memleketime gittim, ancak o tarih uzadıkça uzadı. Babam çalıştığı fabrikada ücretsiz izne çıkartılınca kiramı ödeyemez hale geldim ve öğrenci evimden ayrılmak zorunda kaldım” dedi. Bu süreçte ailesine destek olmak için çalışmaya başladığını söyleyen öğrenci, “Şu an çift vardiya çalışıyorum. Bu kadar yoğun çalışınca online derslere giremez oldum ve okulum en az bir dönem uzadı” diye konuştu.

 

“EŞYALAR KULLANILMIŞ”

Benzer şekilde süreli bir tatil olduğu için çoğu eşyasını yurtta bıraktığını belirten Ankara Üniversitesi öğrencisi, “Yıl sonuna kadar online olarak devam edeceğimizi öğrendiğimizde kitaplarımız yanımızda olmadığı için gerçekten zor duruma düştük” diye konuştu. “KYK yurtlarında kalan arkadaşlarım okulların açılmayacağını öğrendikten sonra eşyalarını almaya gitmek istediler ama odalarına karantinaya alınan insanlar yerleşmişti” diyen öğrenci, bir süre sonra gittiklerinde ise eşyalarını kullanılmış, kırılmış; kimisinin ise eşyalarını bulamadığını aktardı.

Okulların uzaktan eğitime geçmesiyle birlikte memleketine dönen öğrencilerden bir diğeri de Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Anıl Şık. “Memlekete döndükten sonra kontratımız bitmişti, ev sahibimiz bize ‘Evi boşaltın ya da kiraya zam yapacağım’ dedi. Fakat şehirlerarası ulaşım yasağı olduğu için eşyalarımızı almaya İzmir’e dönemedik” diye konuşan Şık, “Ev sahibimiz bu durumdan faydalanarak bin 200 lira olan kiramızı bin 400 lira yaptı” dedi. Şık, “Annem o dönem işten çıkartıldığı için tek maaşla geçinmeye çalışıyorduk. Bir de üstüne dönemediğimiz evin zamlı kirasını ödemek ekonomik anlamda bizi çok zor duruma soktu. İlgili kurumların bu konuda bizlere birtakım destekte bulunması gerekir” ifadelerini kullandı.

 

“KİRALARI ÖDEYEMEZ OLDUK”

İki arkadaşıyla aynı evi paylaşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Tarık Akın, yaşadıkları sorunu şöyle anlattı: “Üçümüz de çeşitli işletmelerde çalışıp geçimizi sağlayan öğrencilerdik. Pandemi dolayısıyla çalıştığımız işletmeler kapanınca geçim sıkıntıları yaşamaya başladık, kiramızı ödeyemez hale geldik. Ev sahibinden anlayış göstermesini bekledik ancak evden çıkarıldık. Sonrasında bulabildiğimiz en uygun fiyatlı eve eşyaları taşıyıp memleketlerimize döndük. Evde kalmadığımız halde kirasını ödemeye devam etmek başlı başına bizi yıpratan bir mesele.”

Bir diğer Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi olan Ahmet Bulut ise kaldığı üniversite yurdunda yaşadığı sorunları paylaştı. Öğrenci, “Mart ayının sonlarına doğru yurdu yavaştan kapatmaya başladılar. Önceden yemek servisi yapılan 2 yemekhane kapatıldı, sadece ana yemekhane hizmet vermeye devam etti. Daha sonra benim de bulunduğum blok dahil 2 blok karantina için kullanılmak üzere boşaltıldı. Ben de eşyalarımı alıp kirada kalan bir arkadaşımın yanına geçmek zorunda kaldım” dedi. “Normalde sadece aylık yurt aidatı ödüyordum. Eve geçince elektrik ve su faturaları ödemeye, yemek için de bir bütçe ayırmaya başladım. Kaldığım evdeki internet gecikmiş faturaları bulunduğu için kapalıydı, paramız olmadığı için aboneliği aktif edemedik. Maddi sorunları halletmeye çalışırken derslerime gereken zamanı ve emeği veremedim” ifadelerini kullandı.