Koronavirüs dünyanın en yüksek noktasına erişti

Yayın tarihi: 23 Nisan 2021 Cuma 2:44 pm - Güncelleme: 23 Nisan 2021 Cuma 2:44 pm

Dünyanın deniz seviyesinin üzerindeki en yüksek yeri olan Everest Dağı’na tırmanan dağcılardan en az birinin koronavirüs testi pozitif çıktı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, dünyanın deniz seviyesinin üzerindeki en yüksek yeri olan Himalayalar’da Everest Dağı’na tırmanan dağcılardan en az birinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Bir yıldır kapalı olan bölge birkaç hafta önce dağcılara açılmıştı.

Koronavirüs testi pozitif çıktıktan sonra BBC’ye konuşan Norveçli dağcı Erlend Ness, 8 gün hastanede karantinada kaldığını söyledi. Erlend Ness’le birlikte dağa tırmanan bir şerpanın (yerli dağcı-rehber) testinin de pozitif çıktığı bildiriliyor.

Norveçli dağcı virüsü nasıl kaptığından emin değil ama bir ihtimal Kumbu Vadisi’ndeki çay evlerinden birinde almış olabileceğini düşünüyor. Dağcı, geriye doğru baktığında, bu süreçte kendisini korumak için daha çok önlem alabileceğini ellerini daha çok yıkayıp bütün gün maske takabileceğini söylüyor, “Tırmanışta pek maske kullanan yok” diye de ekliyor.

Ness 6 gün kadar dağlarda kaldıktan sonra 15 Nisan’da helikopterle kurtarılmış. Nepal’in başkenti Katmandu’da iki ayrı hastaneye götürülen dağcı yapılan üç testte de pozitif çıkmış. 22 Nisan’da yapılan son testinde ise negatif çıkmış. Şimdi Nepal’in başkenti Katmandu’da arkadaşlarıyla kalıyor.

Özlem Türeci: Üçüncü doz aşı gerekli