Koronavirüs düğün salonlarını vurdu: 1 milyon garson ve 280 bin müzisyen işsiz kaldı

Yayın tarihi: 9 Aralık 2020 Çarşamba 6:35 pm - Güncelleme: 9 Aralık 2020 Çarşamba 6:35 pm

Düğün Saloncuları ve Organizasyoncuları İşveren Sendikası (DÜSOİŞ) salonların ve eğlence mekanlarının kapatılmasıyla 1 milyon garsonun ve 280 bin müzisyenin işsiz kaldığını açıkladı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle düğün salonları, organizasyon işleri ve eğlence işyerlerinin kapanması nedeniyle ülke genelinde 1 milyon garsonun ve 280 bin müzisyenin işsiz kaldı. 23 bin düğün salonu işletmecisi hakkında da icra işlemi başlatıldığı öğrenildi.

Dünya gazetesinden Fikri Cinokur’un haberine göre Düğün Saloncuları ve Organizasyoncuları İşveren Sendikası (DÜSOİŞ) Genel Başkanı, düğün salonları ve organizasyon işleri sektörünün iflasın eşiğine geldiğini söyledi. 2021 yılında da sektörünün önünün görülemediğini söyleyen Ay, “Düğünler için 6-7 ay öncesinden tarih alınır şu an hiçbir rezervasyon alamıyoruz.” dedi.

Ülke genelinde 280 bin düğün salonu olduğunu belirten Ay, 23 bin düğün salonunun ve organizasyoncunun icralık durumda olduğunu ifade etti.

Ay, şöyle konuştu:

“Çok sayıda düğün salonu işyeri kapandı. Bu kapanan işyeri sahiplerinin bir kısmı kuruyemiş, kokoreççi ya da başka sektörlere kaydı. Çünkü evini geçindirmek için başka işler yapmak zorunda kalıyor”

“KGF KREDİSİ VERİLSİN, FATURALARDAN VERGİ ALINMASIN”

Düğün salonları, eğlence işyerlerinin kapalı olması nedeniyle Türkiye genelinde 1 milyon garson ve 280 bin müzisyen ile 180 bin organizasyon işleri yapan kişinin işsiz kaldığını söyleyen Ay, kendi sektörlerine de KGF kredisi verilmesini istedi.

Ay, “Türkiye’nin ve sektörün büyük kaybı var. Düğün salonları ve organizasyon işyerlerine hibe kira desteği sağlanmalı. 1 yıl ödemesiz uzun vadeli KGF kredisi verilmeli. Elektrik, doğalgaz ve su faturalarındaki vergiler alınmasın. Muhtasar başta olmak üzere diğer vergiler alınmasın.” ifadelerini kullandı.

“GÜVENLİ SALON BELGESİ”

“Güvenli Otel” belgesi alan turistik otelleri hatırlatan Ay, düğün salonlarının da “Güvenli Salon” belgesi almak istediklerini belirtti Bunun için proje hazırladıklarım anlatan Ay, bu projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na vereceklerini söyledi.