Koronafobiye dikkat! Korku da hızla yayılıyor

Yayın tarihi: 18 Mart 2020 Çarşamba 10:33 am - Güncelleme: 18 Mart 2020 Çarşamba 10:33 am

Koronovirüs, insanlarda büyük bir panik oluşturdu. Herkes virüse karşı tedbir alayım derken, ruh sağlığından oluyor. Acıbadem Hastanesi’nden Uzman Psikolog Simru Kavak virüse karşı tedbir alırken ruh sağlığını korumanın yollarını anlatırken, Psikiyatrist-Psikoterapist Sinir Bilim Uzmanı Yalçın Güzelhan “Sosyal medyadan uzak durun, şuan da korku virüsten daha hızlı yayılıyor” dedi.

 

Yeniçağ gazetesinden Sümeyra Kırca’nın haberine göre,Koronavirüs tedbirleri git gide artarken, bütün eğlence mekanlarının, ibadethanelerin, okulların kapanması bu duruma pek alışık olmayan vatandaşları adeta eve bağladı. Bu durum da başka muhtemel sorunların yaşanmasına yol açabilir. İşte uzman kişiler önümüzdeki günleri evde geçirmek durumunda kalacak olan vatandaşlara bu konuda tavsiyelede bulundu.  Koronafobi! “Aslında öyle değilmiş”, “çok kesin kaynaktan duydum” gibi sözlerle başlayıp dalga dalga yayılan felaket senaryolarının da etkisiyle hayatımıza baş döndürücü bir hızla giren kaygı türü oldu. Uzmanlar özellikle sosyal medyada hızla yayılan kirli bilgilerden uzak durmamızı tavsiye ederken, alınan tedbirleri dozunda tutmak için uyarıyor.

Psikiyatrist-Psikoterapist Sinir Bilim Uzmanı Yalçın Güzelhan, “Panik olduğumuz için yanlış tedbirler alırken virüse karşı vücudun direncini kırıyoruz. Bunu en çok günlük pratik hayatımızda korku ani şok yaşadığımızda ağzımızın kenarında uçuk çıkar. Uçuk bir virüstür. Bu en çok korona gibi vücudun direnci çıktığında çıkar. Viral enfeksiyonları en çok korku aktif hale getiriyor. Bu korkuyu oluşturan en önemli faktör sosyal medyadaki bilgi kirliliği. İnsanlar kendi egolarını öne çıkarmak için yanlış bilgiyi kamuouyan çıkarıyor. Olmayacak bilgileri flaş haber şeklinde sosyal medyada yayınlayınca korkuya neden oluyor. Bunun önüne geçebilmek için resmi makamların, bilim insanlarının, akademisyenlerin açıklamalarına bakmamız lazım” dedi.

 GAZETE VE TV DIŞINDAKİ HABERLERE İTİBAR ETMEYİN

Bu süreçte gazete ve TV dışındaki haber kaynaklarına itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yalçın Güzelhan, “Gazete ve TV’lerde haberler, doğruluğu test edilerek sorumlu editörlerin süzgecinden geçirilerek yapılıyor. Oysa sosyal medyada böyle bir şey yok. Gerçek olmayan şeyler paylaşılıyor” dedi. Televizyonda program yapan uzmanların, ‘Benim bilgim senin bilgini döver’ şovuna giriştiğini belirten Yalçın Güzelhan, “Programa çıkan uzmanlar herkes kendini ön plana çıkarmaya çalışıyor. Ben daha uzmanım, ben daha iyi bilirim şovuna dönüşüyor. Burada sağduyulu olmak şart” diye konuştu.

TEDAVİ OLAN HASTALAR PANİKLE YENİDEN HASTA OLDU

Kaygı bozukluğu, obsesif bozukluğu hastalarının, sosyal medyadan daha çok etkilendiklerine dikkat çeken Yalçın Güzelhan, “Her 100 kişiden 3’ünde obsesif, her 100 kişiden 4’ünde kaygı bozukluğu var. Tedavi ettiğimiz kişiler yeniden hasta oldu bu süreçte, telefonlarla bizleri arıyorlar. Bu insanlardaki semtomlar zirveye çıkmış, iyice şikayetleri artmış durumda, bu hastaların da bu verilen bilgilerden çok etkileneceğini unutmamak lazım” dedi.

“FELAKET SENARYOLARINA İNANMAYIN”

Acıbadem Hastanesi’nden Uzman Psikolog Simru Kavak ise Koronofobi’ye karşı şu tedbirlerin alınmasını tavsiye etti:*Gerçekçi olmayan korkuyu, gerçekçi olmayan haberler tetikler. Öncelikle bu süreçte yalnızca güvenilir haber kaynaklarını takip etmeye özen gösterin. *Sizi paniğe sevk eden konuşmalardan ve kişilerden uzak durun.*İlgili birimlerce paylaşılan güvenlik ve sağlık önlemlerini takip etmenin yeterli olduğunu unutmayın. Kendi üzerinizde geçerliliği ispatlanmamış ek güvenlik önlemleri sadece kaygınızı artırır. *Koronavirüs paniğini, daha önceki salgın virüs paniklerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, sosyal medyanın artık çok daha yaygın ve kontrolsüz kullanılması. Mesajlaşmalardaki, ses kayıtlarındaki felaket senaryolarına inanmayın, gerekirse takipten çıkın!*Virüsü fırsata çevirin. Bahar mevsimine girmemiz, açık havada aktivitelere fırsat sağladığı için, dışarıda daha fazla zaman geçirmeye çalışın. Hatta bu süreçte yavaşlayan hayatı ve virüsü, kendinize zaman ayırmak için bir fırsat olarak kullanabilirsiniz.

“ÇOK SIKI TEDBİRLERE HAZIR OLUN”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Ülkemizde daha çok vaka görülecektir. Bugün sayı 47, belki bu 57, 67 de olabilir. Ama dikkat ettiğimiz müddetçe bizim eğrimiz çok küçük kalacak.” dedi. Prof. Dr. Kara, virüsün yayılımını durdurmak için planlanan önlemlerin basamak basamak hayata geçirildiğini aktardı. Şu andaki vakalara bakıldığında ya yurt dışından direkt ya da yurt dışından gelenlerle ilişkili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kara, “Hala ülke içerisinde dolaşımın olmadığını bildiğimiz için ekstra bir önlem almaya bugün gerek yok. Ama yarın baktık ki farklı bir vakamız var, farklı bir şekilde seyrediyor, o zaman bu önlemler direkt olarak lokantaların kapatılması, alışveriş merkezlerinin tamamen kapatılması, marketlerin belirli saatlerde çok az sayıda veya belirli sayıda kişinin içeride bulunmasını sağlayacak şekilde açık kalmasının organize edilmesini sağlayacak şekilde olabilir” dedi.

 TATİL UZAYABİLİR

Prof. Dr. Kara, okulların kapalı kalma süresinin, durumun seyrine göre uzayabileceğini belirterek, “Bugün için net bir şey söylemek mümkün değil. Önümüzdeki günlerde ülkemizdeki durumun nasıl seyredeceğine, ülkemizde görebileceğimiz vakaların, içeriden yayılan vakalar mı, yoksa dışarıdan gelen vakalar mı olacağına bağlı olarak bu süre uzayabilir; ama kısalmasını beklemiyorum ben” ifadesini kullandı. Vaka sayısında ani artış olmaması için devletin üzerine düşeni yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Kara, bundan sonraki süreçte halkın da çok dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kendi aramızdaki sosyal mesafeyi, toplu yaşam alanlarında, bulunduğumuz yerlerde, başka insanların bulunduğu yerlerde 1 metrelik mesafeyi korumamız lazım. Mümkün olduğu kadar evden çıkmamamız lazım” dedi.