Koronadan dolayı işsiz kalan seks işçilerine hükümet yardımı

Yayın tarihi: 6 Nisan 2020 Pazartesi 5:51 pm - Güncelleme: 6 Nisan 2020 Pazartesi 5:51 pm

Koronavirüsü salgını nedeniyle genelevlerin kapatıldığı Bangladeş’te işsiz kalan seks işçilerilerine hükümet tarafından gıda ve mali yardım sağlanacak.

Güney Asya ülkesi Bangladeş’te hükümet, ülkenin ticari seks endüstrisinde çalışan on binlerce kadına acil gıda yardımı gönderecek. Goalanda’dan yerel hükümet yetkilisi Rubayet Hayat, Afet Yönetimi ve Yardım Bakanlığı’nın gıda ve mali yardımının bu hafta sonuna kadar dağıtılmaya başlayacağını söyledi. Hayat, “Hükümetin yetki sınırlarındaki genelevlerde bin 800 seks işçisi çalışıyor. Onlara vermek için 30 kilogram pirin ve kişi başı 20 pound yardım talep ettik” dedi.

Koronavirüsünün yayılmasını önlemek adına seks endüstrisinin durdurulduğu Bangladeş’in başkenti Dakka’da ve birçok ilde genelevler kapalı kalacak. Bu kararla birlikte en az 10 bin seks işçisinin gelir kaynağı olmayacak.

Goalanda kentinde yedi yıldır genelevde çalışan 26 yaşında bir kadın, “Burada fazla kazanmıyoruz, gündelik olarak hayatta kalacak kadar kazanıyoruz ve çoğumuzun borcu var” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Dün yiyecek almam gerekti ama nakitim yoktu. Bu yüzden bir arkadaşımdan borç aldım.”

YÜZDE 90’I ZORLA ÇALIŞTIRILIYOR

“Genelev bölgesi hijyenik değil” diyen Gonoshasthaya Kendra Hastanesi’nde görevli doktor Zulfekar Ali de şöyle konuştu: “Odaların küçüklüğü insanlık dışı. Ev sahipleri, küçük bir alana daha fazla oda sığdırmak ve daha çok kâr elde etmek için bu şekilde düzenledi. Küçük odalarda seks işçileri yaşıyor, çalışıyor ve yemek pişiriyor. Birçoğu aynı tuvaleti paylaşıyor. ”

Ali, birçok seks işçisi kadının da,sağlık hizmetlerine erişme konusunda isteksiz olduğunu söyledi. Bangladeş’te seks endüstrisindeki kadınların yüzde 90’ının ise zorla çalıştırıldığı kaydedildi.