Köroğlu Dağları da rant kurbanı olacak

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 10:03 am - Güncelleme: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 10:03 am

Bolu Valisi Ahmet Ümit, Köroğlu Dağları’nda imara açılan 38 bin 848 hektarlık alanda kongre merkezi, spor kompleksleri ve otellerin yapılacağını duyurdu.

Bakanlar Kurulu kararıyla Köroğlu Dağları’nın bir bölümü 2015 yılında “Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından kararın iptaline yönelik açılan dava sonucu; Danıştay 6. Dairesi, söz konusu bölgenin sadece doğu sınırının iptaline karar verdi. Karar sonrasında yapılan düzenleme ile alan büyüklüğü 51 bin 450 hektardan 38 bin 848 hektara düşürüldü.

İHALELER TAMAMLANDI

Gazete Duvar’dan Ahin Aslan’ın haberine göre Bolu Belediyesi’nin mayıs ayı meclis toplantısına katılan Vali Ahmet Ümit, CHP’li Meclis Üyesi Cumhur Bandakçıoğlu’nun “Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde neler olacak?” sorusuna yanıt verdi. Valiye göre, bölgede kongre merkezi ve oteller yapılacak.

Üç kez ihaleye açılan projenin üçüncü ihalesi de tamamlandı. Proje ile ilgili çalışmaların başladığını belirten Ümit, proje kapsamında ağaç kesiminin yapılmayacağını savundu. Ancak konuyla ilgili görüş veren çevre ve şehircilik uzmanları, Vali Ümit ile aynı görüşte değil.

‘KANAL İSTANBUL’UN KAPSADIĞI ALANDAN BÜYÜK’

TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin, “Kartalkaya ve Karacasu’yu kapsayan alanlarla birlikte 38 bin hektar olarak ifade edilen bölgenin çok büyük bir bölümünde endemik bitkiler, yaban hayatı, alpin çayırları ve yaşlı ormanlar yer alıyor. Dolayısıyla bölgenin yapılaşmaya açılmasının, yapısı gereği doğal yaşamın korunması noktasında bir anlam ifade etmeyeceği bakidir. Kaldı ki bölge alanı, ülkemizin büyük bir bölümünün tepkisiyle karşılanan, bilim ve tekniği dikkate almayan Kanal İstanbul projesinin bile kapsadığı alandan büyüktür” diye konuştu.

Atılmak istenen ve Bolu’nun gelişimine dönük olarak ifade edilen projelerin çoğunun, bir avuç azınlığın mutluluğuna dönük olduğunu kaydeden Perçin, bu tür projeleri “rant projesi” olarak değerlendirdi.

TEMA UYARDI

TEMA İl Temsilciliği, bölgedeki binlerce canlı türünün ve sadece burada yaşayan birden fazla endemik bitki türünün tehdit altında olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, bölgenin kuşlar için önemli bir alan olduğu da vurgulandı.

‘DOĞAYA ZARAR VERMEYECEK PROJELER YAPILMALI’

Türkiye Ormancılar Derneği Bolu Temsilcisi Kanber Öztoprak ise Türkiye’de benzer bir projenin olmadığını kaydetti. Öztoprak, “Antalya’da benzer bir proje yapılmak istendi. Oradaki sivil toplum kuruluşları tepki gösterince proje iptal edildi. Bolu ve Antalya’daki bölgeler aynı zamanda turizm bölgesi ilan edilmişlerdi. Kartalkaya var şu an. Ama Kartalkaya’nın Bolu’ya ne faydası var? Müşteri geliyor ama Bolu’ya uğramadan direkt geçiyor. Bolu halkına katkı sağlayacak projelere karşı değiliz ancak yerel halka gelir getirecek ve doğal hayata zarar vermeyecek projeler yapılmalı. Biz de dernek olarak konuyu takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Millet Bahçesi Rant Bahçesi oldu”