Korkmaz Türkiye’ye mi ABD’ye mi iade edilecek?

Yayın tarihi: 20 Haziran 2021 Pazar 5:01 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2021 Pazar 5:02 pm

Sezgin Baran Korkmaz’ın Avusturya’da tutuklanmasından sonra gözlere ABD’ye çevrildi. Utah Eyaleti’nde Korkmaz’ın adının geçtiği ortaklarının itirafçı olduğu davayı yakından izleyenler SBK’nın ABD’ye iadesinin kuvvetli olduğu görüşünü savunuyor.

ABD ile Avusturya Hükümeti arasında 2005 yılında ‘suçluların iadesi anlaşması’ imzalandı. Sekiz maddeden oluşan iade anlaşmada, 6’ncı madde birden fazla devletten iade veya teslim talebi yer alıyor, kişinin iadesinde hangi faktörlerin dikkate alınacağı belirtiliyor. Buna göre, ‘taleplerin bir antlaşma uyarınca yapılıp yapılmadığı, suçların her birinin işlendiği yerler, talepte bulunan devletlerin ilgili menfaatleri, suçların ciddiyeti, mağdurun uyruğu, talepte bulunanlar arasında sonradan herhangi bir iade olasılığı v.s.’ gibi maddeler yer alıyor. ABD’de 2018 yılında Utah Mahkemesi Sezgin Baran Korkmaz’ın da adının geçtiği 5 Kişi hakkında nitelikli Dolandırıcılık ve Kara Para Aklama Suçlarına İlişkin İddianame düzenlemişti. Korkmaz’ın ortakları Jacob Kingston ve kardeşi Isaiah Kingston itirafçı olmuş, öteki ortağı Kaliforniya’da oturan Levon Termendhzyan da jüri tarafından suçlu bulunmuştu.

Mahkeme kayıtlarına göre, Korkmaz’ın ortakları Kingston’lar ABD vergi dairesi IRS’ten toplam 1 milyar 091 milyon 151 dolar talep etmiş, ABD Hazinesi’nden 440 milyon 581 bin 881 dolar tahsil aldı. Şirketi WRE Turkiye’ye 140 milyon 488 bin 700 dolar havale yaptı. Levon Termendzhyan’in da 32 milyon 999 bin 892 doları Türkiye’den olmak üzere toplam 71 milyon 534 bin 868 dolarını ABD’deki şirketlerine geri gönderdiği tespit edilmişti. Kingstonlar 511 milyon 842 bin 773 dolar tazminat ödemeyi ve Türkiye de dahil olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında suçlamalarla
bağlantılı olan mallarına el konulmasını kabul etmişti. ABD Adalet Bakanlığı haberi resmi sitesinde geniş biçimde vermişti.