Koray Aydın: Metin Gürcan’ın gözaltına alınması tesadüf değil

Yayın tarihi: 26 Kasım 2021 Cuma 9:11 pm - Güncelleme: 27 Kasım 2021 Cumartesi 1:59 am

Demokrasi Arenası’na konuk olan İYİ Partili Koray Aydın, MGK bildirisine dikkat çekerek “Metin Gürcan‘ın gözaltına alınması tesadüf değil, test yapıyorlar” dedi. Aydın, partisinin oy oranını da açıkladı.

Uğur Dündar’la Demokrasi Arenası’nın bugünkü konukları İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın, şair Ataol Behramoğlu ve ekonomist Meliha Okur oldu.

Programda MGK bildirisi, ekonomideki son durum, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz ve ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ açıklaması ve DEVA Partisi Metin Gürcan’ın gözaltına alınması konuları ele alındı.

DEVA Partisi kurucusu Metin Gürcan gözaltına alındı

AYDIN: BU MGK BİLDİRİSİ ANCAK ZORAKİ BİR DAVRANIŞLA OLUR

Programda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ ifadesi konuşulurken MGK’nın ‘ekonomik tehditler’ vurgulu bildirisine dikkat çeken İYİ Partili Koray Aydın, “MGK, ancak OHAL şartlarında böyle bir açıklamada bulunabilir. Çünkü konusu değil, sorumluluğu değil. Şimdi bu tabloda MGK’nın çıkıpta böyle bir açıklama yapması ancak zoraki bir davranışla olur. Belli ki bir dayatma var. Böyle olmasını isteyenlerinde böyle bir kurgusu var. Aslında bu çaresizliğin de dışavurumu. Hakikaten bunlar aynı zamanda Türkiye’nin bir parti devletine de dönüştüğünün işaret fişekleridir” dedi.

MGK bildirisinde ‘ekonomik tehditler’ vurgusu

BEHRAMOĞLU: MGK İKTİDAR DEĞİŞİRSE NE DİYECEK?

MGK’nın tartışma konusu olan bildirisine ilişkin şair Ataol Behramoğlu ise “MGK herhalde cumhuriyetin en temel değerleri konusunda görüş bildirmesi gereken bir kurum olması gerektiğini düşünürüm. Bir partinin şu ya da bu düzeydeki bir organı olmaması gerek. MGK bu tartışmalara (ekonomi) girerse MGK’nın prestijini düşürürsünüz. Şimdi yarın başka bir siyasi parti iktidara geldiğinde bu generaller değişecek mi? Aynı generaller o zaman ne diyecek? Burada bir yanlışlık var” diye konuştu.

Bu sırada Uğur Dündar ise, “Generaller MGK konseptinde azınlıkta kalıyorlar. Sivil, seçilmiş siyasetçi ağırlıklı bir MGK kompozisyonu oluştu” hatırlatmasını yaptı.

AYDIN: GÜRCAN’IN GÖZALTINA ALINMASI TESADÜF DEĞİL

Daha sonra İYİ Partili Aydın, MGK bildirisine de dikkat çekerek, DEVA Partisi kurucu isimlerinden Metin Gürcan’ın gözaltına alınmasının tesadüf olmadığını söyledi.

Aydın, “Gürcan’ın gözaltına alınması tesadüf olarak görmüyorum. MGK’da çizdikleri çerçevenin ciddi olduğunun gösterilmesine ilişkin bir hamle. Yani şunu söylüyorlar ‘Bundan sonra herkes söylediklerine dikkat etsin. Eğer dikkat etmezsiniz Metin Bey’in başına gelenler sizin de başınıza geliri’ göstermiş oldular. AK Parti sıkıştığı dönemlerde devletin gücü ve kuvvetini kullanan stratejik bir düşünceye de sahip. Test yapıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ GÜÇLENDİ”

Aydın, Dündar’ın “Bu baskılar İYİ Parti’yi yol haritasından saptırabilir mi?” sorusuna “Şimdi bizim bağışıklık sistemimiz güçlendi. Bizi tehdit etmeleri yeni değil. Ama bunun en somut örneğini mali seçimler genel başkanımıza ‘Seni hapse atacağım’ dedi. Cumhurbaşkanı dedi, herhalde en üst seviyede tehdit bu. Ama ne oldu genel başkanımız birkaç gün sonra Manisa mitinginde çantasında koydu ‘Ben hapse girmeye hazırım’ dedi. Tabi bu tehditler bununla da sınırlı kalmadı. Erdoğan ‘Daha neler olacak neler’ açıklamasıyla devam etti” diye yanıt verdi.

AYDIN, PARTİSİNİN OY ORANINI AÇIKLADI

Dündar daha sonra “AK Parti size akış söz konusu mu?” diye sordu, Aydın soruyu şöyle yanıtladı: “Zaten partimiz şu an yüzde 20 bandına oturması AK Parti’den gelen kopuşlarla oluyor. Şu anda AK Parti’nin tabanı diyebileceğimiz ve şu anda fakirlik girdabına girmiş seçmen kitleler halinde bize geliyor. Zaten bize karşı olan saldırgan tutumun arkasında bu gerçek var. Samimiyetimizin karşılığı bize oy olarak dönüyor.”

Son anket açıklandı: İttifaklar yenişemedi, MHP’ye kötü haber

EKONOMİST OKUR’DAN ‘KARA KIŞ’ TABLOSU

Programda Uğur Dündar, ekonomist Meliha Okur’a “Bizi nasıl bir kış bekliyor?” diye sordu. Soru üzerine kurdaki yükselişe dikkat çeken Okur, “yıkıcının etki henüz fiyatlara yansımadığını” söyledi ve “Aralık ortasından itibaren özellikle ocak şubat aylarını ve ondan süreci düşünmek bile istemem” ifadelerini kullandı.

Okur, şöyle konuştu: “Önümüzde zor bir kış var. Bir kur krizindeyiz. Kurun yarattığı yıkıcı etki henüz fiyatlara yansımadı. Ayrıca önümüzdeki hafta enflasyon verisi gelecek. Tüm piyasanın beklentisi şimdiden aylık bazda enflasyonun yüzde geleceği yönünde. Bu da yıllık enflasyonun yüzde 20’nin üzerinde olması anlamına geliyor. Bizim üretici ile tüketici enflasyonu arasında müthiş bir uçurum var. Henüz bu da fiyatlara yansımamış durumda. Dolayısıyla aralık ortasından itibaren özellikle ocak ve şubat düşünmek bile istemem. Gerçekten hayat şartları çok zorlaşacaktır. En büyük tehlike kurun, dövizin yükselmesi değildir. Siyasetin dilinin sertleşmesinin nedeni de budur.”